Salkić u emisiji BNTV: Spriječit ćemo primjenu entitetskog Zakona o prebivalištu

0
5

68Brčko, Podrinje – Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, mr. Ramiz Salkić gostovao je sinoć u polemičkoj emisiji BN TV u kojoj se, između ostalog, govorilo o pokrenutim procedurama za usvajanje Zakona o prebivalištu u ovom entitetu, te o usvajanju federalnog zakona o pravima povratnika u RS.

– Jednostrano donošenje enitetskog zakona o prebivalištu direktno je krešenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, opasno je za državu Bosnu i Hercegovinu i prvi je korak da se dokinu ustavna prava države na teritoriji ovog entiteta. Stoga je ovakav zakon apsolutno neprihvatljiv za Bošnjake, a samim tim i za SDA, koja nikad neće podržati ovakvo jednostrano rješenje.
Iskoristit ćemo sva raspoloživa pravna sredstva i procedure u nadležnim pravosudnim i drugim institucijama da spriječimo primjenu ovog zakona u ovom entitetu, izjavio je potpredsjednik Salkić.
Salkić je podržao donošenje Zakona o pravima povratnika u prijeratna mjesta prebivališta u entitetu RS i Brčko Distrikt BiH, koji je usvojen u Federalnom parlamentu
– Bilo je krajnje vrijeme da se donese zakon koji jasno definiše prava povratnika.
Godinama nakon rata čini se nepravda prema hiljadama građana koji su svojim povratkom na prijeratna prebivališta gubili mnoga prava koja su uživali boraveći u izbjeglištvu u Federaciji BiH i van BiH. Posebno su bila ugrožena prava šehidskih porodica, RVI, logoraša, porodica sa djecom i drugih kategorija građana koji su bili diskriminirani samo zato što se vraćaju svojim kućama u ovaj entitet.
Zahvaljujem se Vladi Federacije BiH i resornom Ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica što su  prepoznali ove probleme i smogli snage da donesu ovaj veoma važan dokument kojim će se omogućiti da ljudi koji se iz progonstva vrate u ovaj entitet uživaju u svim pravima koja su sada jasno propisana.
Pozivam sve one koji stiču prava koja su im bila uskraćena da ih počnu uživati u punom kapacitetu odmah nakon stupanja ovog zakona na pravnu snagu, istakao je mr. Salkić.
(istocnabosna)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime