Salkić razgovarao sa predstavnicima Udruženja logoraša ‘Prijedor 92’

0
4

Potpredsjednik Salkic - Logorasi Prijedor 92Prijedor – Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić razgovarao je danas s predstavnicima Udruženja logoraša „Prijedor 92″ o teškoj finansijskoj situaciji s kojom se suočava ovo udruženje, te loše reguliran status članova – bivših logoraša, koji na području entiteta RS ne uspijevaju ostvariti svoja osnovna prava.

Članovi ovoga udruženja su logoraši koji su prošli najteže torture i mučenja u logorim smrti u Omarskoj, Keratermu, Trnopolju, Manjači i drugim mjestima zatočenja, a danas kao povratnici u svoje domove žive na području grada Prijedora, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

-Proces traženja nestalih potrebno je intenzivirati, jer je već prošlo 23 godine od počinjenih zločina. Predstavnici udruženja logoraša zatražili su tokom razgovora da s najvišeg nivoa pozovemo građane ovoga entiteta, koji imaju bilo kakve informacije o nestalima ili o masovnim grobnicama, da daju tu informaciju i time doprinesu završetku jednog dugotrajnog i teškog procesa – rekao je Salkić.

Logoraši su preživjeli nevjerovatne strahote i sada bi trebali da imaju zaštitu i adekvatnu brigu države.

-Nažalost, oni su suočeni još uvijek s traženjem svojih najmilijih, rješavanjem egzistencijalnih problema, a najteže im pada činjenica da proces hapšenja i suđenja počiniocima ratnih zločina i zločina genocida još nije okončan – kazao je nakon razgovora potpredsjednik Salkić.

On je istakao da žrtve logora u cijeloj Bosni i Hercegovini moraju dobiti adekvatnu satisfakciju, a ona se temelji prije svega na kažnjavanju počinilaca, pronalaženju nestalih i rješavanju egzistencijalnih pitanja logoraša.

Posebna pažnja posvećena je potrebi skorog donošenja zakona o pravima logorašima, koji bi doprinio sistemskom rješavanju brojnih problema s kojim se logoraši susreću.

Najavljeno je i intenziviranje aktivnosti na označavanju svih mjesta u Bosni i Hercegovini na kojim su tokom rata postojali logori. Na ovaj način bi se generacijama koje dolaze ukazalo na pogubnost rata, te im bilo poruka da grade društvo mira, razumijevanja i tolerancije.

(istocnabosna)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime