Salkić: OHR mora da djeluje na neustavnu odliku vlade RS- a

0
39

Ramiz_Salkic_1Podrinje – Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić ocijenio je u izjavi za Agenciju FENA da je odluka Vlade RS-a o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a, protivustavna i antidejtonska te šalje poruku da su u RS-u odustali od Dejtonskog mirovnog sporazuma u smislu da više ne prihvataju slobodu kretanja, zbog čega bi trebalo da se oglasi i OHR.

Salkić ističe da je Vlada RS-a shvatila da je njen zakon o prebivalištu i boravištu u RS-u protivustavan i da nema šanse da živi, pa je pribjegla donošenju spomenute odluke kojom poručuju da su i protiv Aneksa 7. onako kako je on definiran Dejtonskim mirovim sporazumom.

-To je neprihvatljivo i to je posao za garante Dejtonskog mirovnog sporazuma i za visokog predstavnika u BiH koji u BiH ima ulogu vrhovnog tumača i zaštitnika Dejtonskog mirovnog sporazuma – ukazao je Salkić, naglašavajući da je ovo, kako je naveo, linija ispod koje se ne bi smjelo otići.

Donošenje ove odluke od Vlade RS-a je, upozorava, i pokušaj destrukcije BiH.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a iz reda bošnjačkog naroda je pozvao sve ljude koji su živjeli na prostoru sadašnjeg entiteta RS, da apsolutno svi izvade lična dokumenta u RS-u i da time pokažu da projekt etničkog čišćenja i progona nije uspio i da nijedna, pa ni ova vlada RS-a, neće zaustaviti povratak i izbrisati BiH iz ovog entiteta.

Ova odluka, kao i procedura donošenja entitetskog zakona o prebivalištu predstavlja, ponovio je, ozbiljnu opasnost za državu i ovaj val napada mora biti odmah zaustavljen.

-Pozivam nadležne predstavnike u institucijama Bosne i Hercegovine, kao i međunarodne predstavnike i organizacije čija je obaveza zaštita ustavnosti i zakonitosti u državi, da hitno reaguju. U suprotnom, otvara se novi front antidržavnog djelovanja čiji je cilj dodatna diskriminacija i legalizacija etničkog čišćenja Bošnjaka u jednom entitetu, koji je sastavni dio države Bosne i Hercegovine – izjavio je Salkić za Agenciju FENA.

Vlada RS-a je jučer donijela Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a, a premijerka Željka Cvijanović kaže da je odlukom propisano da je osoba koja prijavljuje prebivalište dužna da dostavi jedan od četiri dokaza navedenih u odluci, koji su, tvrdi, u skladu s evropskim standardima, i koji su navedeni i u tekstu predloženog zakona o prebivalištu.

Odluka ima privremeni karakter, dok se ne donese zakon koji će regulirati tu oblast.

Ona je dodala da se ista ovakva odluka, iz 2010. godine, a izmijenjena u toku prošle godine, primjenjuje u Brčko Distriktu.

(bosnjaci.net)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime