Salkić: ‘Nastavlja se gruba diskriminacija Bošnjaka u RS’

0
0

Salkic-Ramiz7Podrinje  ̶  Potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić smatra kako nadležni organi u institucijama bh. entiteta RS maltretiraju Bošnjake provođenjem neustavnih i protivzakonitih radnji u procesu izdavanja ličnih dokumenata.

– Uprkos odluci Ustavnog suda BiH da je Odluka Vlade RS o vršenju provjere tačnosti podataka iz prijave prebivališta, pripadnici MUP-a RS provode radnje i postupke koji otežavaju Bošnjacima da dođu do svojih dokumenata. Prema pritužbama koje dolaze od onih koji su u posljednje vrijeme podnosili zahtjeve za dobijanje ličnih dokumenata iz Bratunca, Zvornika, Srebrenice i drugih dijelova bh. entiteta RS, Bošnjaci prolaze kroz složeniju proceduru za dobijanje ličnih dokumenata i podvrgavaju se složenijim provjerama nego Srbi – navodi se u saopćenju potpredsjednika NS RS.

On dodaje da se na taj način nastavlja diskriminatorska, protivzakonita i neustavna praksa koju provode entitetski organi i institucije.

– Ovim se nastavlja grubo kršenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i ugrožavanje prava na slobodu kretanja i pravo na povratak svih prognanih na prijeratna prebivališta. Pozivam OHR i druge međunarodne institucije da temeljito istraže ove pojave i hitno reaguju na pritužbe građana o diskriminaciji i spriječe primjenu propisa i procedura koje nisu u skladu sa pozitivnim ustavnim i zakonskim odredbama – navodi se u Salkićevom saopćenju.

– Pozivam sve Bošnjake koji žive ili namjeravaju da žive na prostoru današnjeg bh. entiteta RS, a koji žele da izvade lična dokumenta u svojim mjestima da to i urade, uprkos svim opstrukcijama iz Vlade RS. Također, pozivam sve koji prolaze kroz ovaj proces da pokažu strpljenje kako bi ostvarili zakonom zagarantovana prava na lična dokumenta –  izjavio je potpredsjednik Ramiz Salkić.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime