Salkić: ‘Maltretiranje bošnjačkih povratnika prevršilo svaku mjeru’

0
0

imagesBijeljina  ̶   Salkić je novinarima u Bijeljini rekao da službenici u nadležnim organima u RS-u krše sve norme profesionalnog ponašanja, te da su njihovi postupci  prevršili svaku mjeru.

– Nadležni organi za provođenje procedura za izdavanje ličnih dokumenata građanima u entitetu RS krše odredbe Dejtonskog sporazuma, ugrožavaju slobodu kretanja Bošnjacima i čine sve da obustave proces povratka na ovo područje – upozorio je Salkić.

Pozivajući se na svjedočenja onih koji su podnosili zahtjeve za dobijanje ličnih dokumenata u svim dijelovima RS-a, on je naveo da je „očito  da postoje jasne instrukcije šalterskim službenicima da provode odredbe protivustavne i nezakonite Odluke Vlade RS-a o vršenju provjere tačnosti podataka iz prijave prebivališta”.

– Poznato je da tokom ljetnjih mjeseci veći broj naših građana u dijaspori koristi dane godišnjih odmora da izvade lična dokumenta u prijeratnom mjestu prebivališta. Najveći broj njih iznosi pritužbe da im šalterski službenici postavljaju nezakonite uslove i traže dokaze, poput ugovora sa djecom o podstanarskom odnosu, potvrde o vlasništvu nad imovinom, građevinske dozvole za porodičnu kuću, izjave svjedoka i brojne druge dokaze kojima se nastoji otežati prijava prebivališta u prijeratnoj opštini iz koje su protjerani – kazao je Salkić.

Prema njegovim riječima, sudeći po broju onih koji se žale na nezakonite uslove koje pred njih postavljaju šalterski službenici, ova praksa je prevršila svaku mjeru.

Potpredsjednik parlamenta RS-a dalje je rekao da najviše problema povratnicima zadaju šalterski službenici u policijskim stanicama, ocjenjujući da je to potvrda da provedene reforme policije nisu urodile plodom, jer na radnim mjestima šalterskih službenika i njihovih šefova skoro da nema nijednog Bošnjaka ili Hrvata u cijelom RS-u.

– Kada se zna da je u cijelom MUPRS-a tek 5,4 posto zaposlenih Bošnjaka i tek 0,6 posto Hrvata i taj se broj smanjuje, dobijamo jasniju predstavu o tome kako su opstrukcije smišljene i usklađene – upozorio je Salkić.

On tvrdi da je na snazi „dogovorena praksa kojom se provode nezakonite radnje i otežava sloboda kretanja, krše ljudska prava povratnika u RS, kako bi što veći broj njih odustao od povratka na prijeratna imanja”.

Salkić je pozvao nadležne međunarodne institucije i državne organe da ispitaju postupke pojedinaca i institucija koje krše ustavne i zakonske odredbe te da se hitno obustavi ova praksa i kazne njeni inicijatori i implementatori.

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime