Salkić: ‘Insistiramo da prestane diskriminacija nad Bošnjacima’

0
18

ramiz-salkic1Banja Luka  ̶  Očekujemo veći broj poslanika, ali i da se otklone mehanizmi preglasavanja i da politički život u RS-u konačno krene demokratskim putem, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Ramiz Salkić, kandidat Koalicije Domovina za predsjednika RS-a.

“Tokom posljednje dvije decenije u manjem entitetu se, kroz politiku Stranke demokratske akcije pokušavaju ostvariti politički interesi Bošnjaka. Najviše smo energije potrošili na borbu za osnovna ljudska prava i bar djelimično smanjivanje diskriminacije. Svjedoci smo da se ona potpuno otvoreno, institucionalno i sistematski, kontinuirano od rata na ovamo provodi nad Bošnjacima i Hrvatima. Do danas nije riješeno pitanje privatne imovine, obrazovanja na maternjem jeziku, ravnopravnosti u zapošljavanju. Odgovornost predstavljanja najjače bošnjačke stranke i velika obaveza prema narodu koji me birao odredili su moje djelovanje i djelovanje cijeloga tima SDA u institucijama RS-a. Istina, mi smo se u proteklom mandatu suočili sa problemom nedovoljnog broja poslanika u NSRS-u da bilo šta značajnije učinimo”, rekao je Salkić dodavši da je  uzrok tome bilo nedopustivo rasipanje bošnjačkih glasova na prošlim izborima, kada su hiljade glasova izgubljene, jer kandidati i stranke nisu uspijevali da pređu izborni prag.

“Suočeni sa takvom situacijom, pokušali smo sa realnih osnova sagledati svoju poziciju i prezicno definisati ciljeve. Znali smo da će svaki naš prijedlog biti preglasan, ali smo radili. Cilj nam je bio da konstruktivnim djelovanjem doprinesemo stabilnom društvu, orijentiranom ka Evropi. Nažalost, nismo naišli na ozbiljnog partnera u aktualnoj vlasti.”

Salkić kaže da sada, na kraju mandata, mora konstatovati da je većina aktivnosti aktualne vlasti oličene u Miloradu Dodiku bila usmjerena na rušenje Bosne i Hercegovine. Ukazivao je da je Narodna skupština donosila zakone diskriminatorne za Bošnjake te je nezadovoljan i radom Vijeća za zaštitu nacionalnih interesa Ustavnog suda RS-a.

“Bošnjaci su konstitutivni narod koji ima ista prava, kao i druga dva naroda na cijeloj teritoriji BiH, pa prema tome i u Republici Srpskoj. Ne insistiram na činjenici da su Bošnjaci najbrojniji narod, jer želim da poštujem Ustav. Stoga, i ovoga puta naglašavam, Bošnjaci garantuju sigurnost i ravnopravnost drugim narodima u cijeloj državi, ali insistiramo da prestane diskriminacija koja se nakon ratnog protjerivanja, okupacije i genocida sada u miru provodi nad nama.”

(Oslobođenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime