Salkić i Mahmutbegović pisali Inzku: Sporan vam je zahtjev SDA, a nije otcjepljenje RS-a

0
3
Salkić i Mahmutbegović pisali Inzku: Sporan vam je zahtjev SDA, a nije otcjepljenje RS-a
“Svjedočili smo vašim oštrim i tvrdim stavovima na samu najavu apelacije SDA kojom bi se tražilo da se, u skladu sa zakonskim procedurama, Ustavni sud BiH izjasni o ustavnosti diskriminatornog imena bh. entiteta Republika Srpska. S tim u vezi, na traženje Rusije, zakazana je i vanredna sjednica ambasadora zemalja članica PIC-a. U reakcijama i zahtjevima za sazivanje sjednice PIC-a tvrdi se da se samom najavom apelacije, kojom bi se tražilo uklanjanje diskriminacije prema nesrbima u entitetu RS, podriva povjerenje među narodima i stabilnost zemlje. Pitamo vas i tražimo da javnosti u BiH objasnite kako zahtjev da se otkloni diskriminacija u društvu može podrivati povjerenje među narodima i ugroziti stabilnost u zemlji”, naveli su Salkić i Mahmutbegović u pismu.

Blage reakcije

Upitali su zar ne bi trebalo biti obrnuto, da otklanjanje svih vrsta diskriminacija doprinosi uspostavljanju povjerenja među narodima i čuvanju stabilnosti u zemlji Ili se reakcijama i sazivanjem sjednice PIC-a želi poslati poruka da je diskriminacija u entitetu RS za njega i ambasadora Rusije prihvatljiva praksa, a da bošnjački politički predstavnici ne smiju ni ukazivati na nju, niti pokretati zakonske akcije da se ona dokine.

“Bili bismo veoma zadovoljni da ste svaki put kada je zaista podrivano povjerenje među narodima i kada se izjavama i konkretnim potezima otvoreno nasrtalo na Dejtonski mirovni sporazum, dovodila u pitanje Bosna i Hercegovina, bh. entitet nazivao ‘drugom srpskom državom’ itd., reagirali kao što ste reagirali u slučaju najave apelacije za uklanjanje diskriminacije u entitetu RS. Ali, niste to radili. Naprotiv, vašim i reakcijama PIC-a, koje su bile blage, bez konkretnih poteza, a često i potpuno izostajale, samo ste dodatno ohrabrili predvodnike politike koja otvoreno radi na razbijanju Bosne i Hercegovine. Vaše blage reakcije i izostanak konkretnih poteza predvodnici destruktivne politike su očigledno shvatili kao slabost i uzmicanje, kao poruku da mogu nastaviti politiku etničkog razbijanja BiH, potpomognutom politikom u regiji. Vjerujemo da će i vaše posljednje reakcije usmjerene prema političkim snagama koje se suprotstavljaju takvoj destruktivnoj politici shvatiti na isti način – kao znak da mogu nastaviti dalje. Dali ste im povoda za to. Svojim nedjelovanjem, neodlučnošću i politikom ekvidistance i prema graditeljima i rušiteljima BiH, ostavili se prostor za blokadu procesa njenih euroatlantskih integracija”, naveli su u pismu.

Ističu da je za njih veoma indikativno da je vanredna sjednica PIC-a zakazana na zahtjev ambasadora Ruske Federacije koji se dan prije sjednice sastao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH, a da je sastanak održan s istaknutim zastavama Ruske Federacije i bh. entiteta RS, bez državne zastave Bosne i Hercegovine. Istog dana, sastanak s predsjedavajućim Predsjedništva BiH održao je i ambasador Republike Srbije koja je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zastave bh. entiteta RS

“Bile su istaknute zastave Republike Srbije i bh. entiteta RS, bez zastave Bosne i Hercegovine. To nije samo simbolička, nego i suštinska antidejtonska poruka.
Gospodine Inzko, istog dana kada ste tvrdo reagirali na najavu inicijative SDA, Milorad Dodik je izjavio da je entitet RS ‘spreman za otcjepljenje’. Nismo vidjeli vašu reakciju, niti je zakazana vanredna sjednica PIC-a”, podsjetili su Salkić i Mahmutbegović.

Podsjetili su na još neke situacije kada je Inzkova reakcija i reakcija PIC-a morala biti odlučnija:

1. Tražili smo od vas pomoć da se riješe slučajevi ubistva 13 i ranjavanja 20 povratnika u entitet RS u proteklim godinama, ali odgovora od vas nije bilo.

2. Odgovora ni rješenja nije bilo ni kada smo tražili da se riješi pitanje aparthejda u obrazovnom procesu entiteta RS i da se osigura uvažavanje, poštivanje i prihvatanje bosanskog jezika kao nesporne lingvističke i ustavnopravne činjenice te da se osigura nastava na bosanskom jeziku.

3. Tražili smo da reagujete da se ne održi referendum o danu entiteta, koji je izazvao odlazak određenog broja povratnika, zbog straha za sigurnost svojih porodica. I u ovom slučaju vaša ozbiljna reakcija je, nažalost, izostala.

4. Tražili smo da se riješi pitanje diskriminacije pri zapošljavanju i da se poštuju ustavne odredbe, ali i na ovaj zahtjev nije bilo odgovora.

5. Tražili smo da se riješi pitanje primjene neustavnog i nezakonitog Poslovnika o radu Ustavnog suda RS-a, koji praktično sprečava Bošnjake i Hrvate da kroz najvišu sudsku instancu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine zaštite svoje nacionalne i druge interese.

Nijemi posmatrači

6. Nijemo posmatrate i svakodnevno nazivanje bh. entiteta RS “drugom srpskom državom”, a oni koji zagovaraju separatizam idu samo korak dalje, jer nisu adekvatno sankcionisani.

7. Niste se usprotivili uspostavljanju zajedničkog nastavnog Plana i programa s Republikom Srbijom i uvođenjem lekcija u udžbenike u kojima se afirmativno i relativizirajuće govori o osuđenim ratnim zločincima i zločinima. Vi ste sigurno svjesni da se na ovaj način direktno napada država Bosna i Hercegovina, jer su entiteti obavezni svoje planove usklađivati s državnim zakonima i planovima.

8. Nijemo posmatrate ili ste “zabrinuti” zbog provođenja završne faze genocida koja podrazumijeva veličanje ratnih zločinaca, negiranje zločina i vrijeđanje žrtava. Dozvolili ste Miloradu Dodiku da na Palama otvori studentski dom s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića i to bez ikakvih sankcija.

9. Dodikove najave o otcjepljenju RS iz BiH, kojima on provocira nove sukobe i golgotu svih ljudi na ovim prostorima, također ne sankcionirate.

10. Pored negiranja genocida u “zaštićenoj zoni” UN-a Srebrenici, entitetska vlast je dodijelila najviša priznanja presuđenim ratnim zločincima, a vi ste i dalje samo “zabrinuti”.

11. Entitet RS se pokušava nametnuti državi BiH kroz donošenje odluka koje nisu u entitetskoj, nego u državnoj nadležnosti – vojna neutralnost, neprovođenje Zakona o odbrani, zaustavljanje NATO puta BiH, prijeti se predstavnicima RS u državnim
institucijama sankcijama ukoliko ne budu provodili odluke entiteta, prijeti se demontažom Oružanih snaga BiH. Bez vaše reakcije.

12. Entitet RS odbija provesti odluke Ustavnog suda BiH – organizovan je protivustavan referendum i nastavljeno obilježavanje 9. januara kao Dana RS koji je Ustavni sud ukinuo, RS je odbio da provede odluku Ustavnog suda o državnoj imovini. Šutite i na to.

13. U danima kada se cijeli civilizirani svijet prisjeća žrtava holokausta, HNS i Dragan Čović javno objavljuju da ne priznaju presude Međunarodnog suda u Hagu, na identičan način na koji to čine vlasti entiteta RS, ali i vlasti Republike Srbije. U slučaju HNS-a i Čovića nije bilo ni vaše poslovične zabrinutosti, a pogotovo vašeg ili bilo čijeg zahtjeva za vanrednu ili hitnu sjednicu PIC-a.

14. Na najavu SDA da će uputiti apelaciju Ustavnom sudu da se u naziv Republika Srpska unese i ‘Bošnjačka i Hrvatska’, što je u skladu s ranijim odlukama Ustavnog suda BiH, vlasti u RS-u su zaprijetile protivustavnim i antidejtonskim mjerama – postavljanjem policije na entitetsku granicu, odlukama o osamostaljenju RS od BiH. Bez vaše reakcije, osim na incijativu SDA.

“Da li zaista niste svjesni da svojom pasivnošću i nepoduzimanjem svega na što vas Dejtonski mirovni sporazum obavezuje ohrabrujete destruktivnu politiku usmjerenu protiv BiH, koja želi zaustaviti njen euroatlantski put i ovu zemlju postepeno uvesti u stanje potpune nestabilnosti, s teškim i nepredvidim posljedicama? Krajnje je vrijeme da, u skladu s pripadajućim mandatom, osigurate odlučno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u cjelini, a posebno Aneksa 7. i Aneksa 4. U skladu s ovlastima koje ste dobili Dejtonskim mirovnim sporazumom vaš autoritet je neupitan. Kao što je potpuno jasna i neupitna i vaša odgovornost”, kaže se u pismu.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime