Salkić: Dodikova politika secesije i radikalizma ide u dalje propadanje

2
1

SALKIĆ: Dodikova politika secesije i radikalizma ide u dalje propadanje

Banja Luka – Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić vjeruje da će Bosna i Hercegovina, i pored izrazito nepovoljnog trenutka u svijetu, ove godine ući u pozitivne procese i približiti se Evropskoj uniji. Na tom putu BiH se, kako ističe, tokom 2015. godine kretala mnogo bržim tempom nego prethodnih godina.

Istovremeno, politika secesije i radikalizma, koju je, naglašava, vratio u Bosnu i Hercegovinu Milorad Dodik, u protekloj godini je krenula nizbrdicom i ona će u 2016. biti praćena daljim propadanjem.

– Takva sudbina jedne politike koja ne vidi budućnost, već sve podređuje sukobima, proizvest će i niz drugih procesa, koji će voditi jačanju države Bosne i Hercegovine – istakao je Salkić.

Vrijeme je, kaže, da se drugačije pristupi Bosni i Hercegovini, da se prekine na isti način gledati na konstruktivne i destruktivne politike.

– Evropa i Amerika imaju obavezu da podrže one koji provode konstruktivnu politiku, koji žele u EU, koji žele miran suživot. Nadam se da će 2016. biti godina oslobađanja iz kandži radikalizma, secesije, nacionalizma i da će donijeti stabilnost i mir. Svijet to duguje Bosni i Hercegovini – naglasio je Salkić.

Godina koja je pred nama morat će, kaže, donijeti reforme u javnom sektoru, prije svega na polju postizanja veće funkcionalnosti državnog aparata na svim nivoima.

– Tome bi mogli doprinijeti procesi koji su najavljeni u Federaciji BiH na polju teritorijalne prekompozicije, koja neće voditi etničkim podjelama. To bi mogao biti dobar obrazac za funkcionalnu BiH u budućnosti – navodi entitetski potpredsjednik.

Mnogo godina smo, kaže Salkić, potrošili odgađajući reforme, ali smatra da je sada vrijeme za njih.

– Reforme će donijeti veću disciplinu u svim oblastima, a takav proces će biti težak za građane. Međutim, mislim da će taj proces voditi jačanju zemlje, podizanju privrede, voditi ka vladavini prava. U tom procesu nam treba iskren i prijateljski odnos, prije svega Evrope i Amerike, jer kao pozitivna snaga one trebaju podržati pozitivne snage i reforme – ukazuje Salkić.

Sumirajući najvažnije događaje u protekloj godini, podsjeća da je obilježeno dvadeset godina od genocida u Srebrenici i od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Bile su to prilike da ukažemo na razmjere počinjenoga genocida i da insistiramo na daljim sankcionisanjima počinilaca. Također, bila je to prilika da ukažemo na nedostatke Dejtona i pozovemo prijateljske zemlje da pomognu u traženju rješenja za bolje funkcioniranje naše zemlje. Nažalost, umjesto o jakom razvoju mi smo i tokom 2015. godine najčešće govorili o intenziviranoj diskriminaciji nad Bošnjacima i Hrvtima u bh. entitetu RS, o negiranju bosanskog jezika, negiranju genocida… – ukazao je potpredsjednik bh.entiteta RS Salkić.

Autor: Fena

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Koliko je samo demokratična i jaka Republika Srpska kad potpredsednik Salkić može ovako o njoj da zbori. Čisto sumnjam da bi neki Srbin kao potpredsednik Federacije smeo da se ponaša kao Salkić. Naravno, Salkiću se toleriše, jer je Bošnjak.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime