Salkić: Direktorica škole “Vuk Karadžić” obećala izvinjenje zbog krštenja bošnjačke djece

0
37

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić razgovarao je danas s Bošnjacima Vlasenice, roditeljima djece koja pohađaju Osnovnu školu “Vuk Karadžić“.

Salkić je iskazao punu podršku njihovoj borbi za ravnopravnost u obrazovnom sistemu, te ih pozvao da svoja prava ostvaruju kroz institucije sistema, koji ima obavezu da svim građanima osigura ista prava i ravnopravan tretman, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Nakon što je upoznat s detaljima incidenta koji se desio u ovoj školi, kada je pravoslavni sveštenik tokom nastave objašnjavajući učenicima način krštenja, povrijedio vjerska osjećanja ovdašnjih muslimana i njihove djece koju je pozvao da se prekrste, potpredsjednik Salkić je posjetio školu i razgovarao s direktoricom Dankom Kezunović.

U njegovoj pratnji bili su Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, Hasan Topalović, odbornik u Skupštini općine Vlasenica i Nurdin Grahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica. Sastanku je prisustvovao i predstavnik Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

– Potpuno je neprihvatljivo da djeca Bošnjaka budu izlagana ovakvoj vrsti pritisaka, pogotovo što se to dešava tokom nastave u školama. Tokom razgovora s direktoricom Kezunović dobio sam uvjeravanja da se radi o nesporazumu, te da je školsko osoblje spremno na saradnju kako bi se nesporazumi otklonili, a negativne posljedice nedavnog incidenta što prije otklonile. Složili smo se da diskriminacija nije nikome u interesu. Zajedno smo posjetili djecu na nastavi, razgovarali s njima i poslali zajedničku poruku da želimo živjeti zajedno, u toleranciji i razumijevanju – naveo je Salkić.

Sva djeca u ovoj školi, u ovome entitetu, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini, kako je naglasio, moraju imati ista prava.

– Da bi se to desilo moramo praviti odlučne korake, trebamo vjersku ikonografiju izmjestiti iz škola. Direktorica Kezunović će u narednim danima održati sastanak s predstavnicima roditelja i razgovarati o ovim problemima, te im uputiti izvinjenje za neugodnosti koje su njihova djeca doživjela. Nadam se da će se to desiti što prije i da ćemo svi zajedno nastaviti da gradimo ambijent suživota ovdje u Vlasenici i dobrih odnosa u školi. Također, moram kazati da Bošnjaci u Vlasenici, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini nastavljaju svoju borbu, tražeći pravo na bosanski jezik. Uvjereni smo da se tu radi o civilizacijskoj i ljudskoj normi. Na posljednjem popisu se više od 51 posto ljudi izjasnilo da govori bosanskim jezikom i neprihvatljivo je da se u jednom dijelu ove zemlje to negira – kazao je potpredsjednik Salkić.

Nakon razgovora s djecom, nastavnicima i direktoricom Kezunović, Salkić se na satu demokratije družio sa učenicima, te im podijelio slatkiše.

(Saff)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime