Salkić: Cilj vlasti RS-a je delegitimiziranje Ustavnog suda

0
7

Cilj vlasti RS-a je delegitimiziranje Ustavnog suda

Oni samo žele poslati poruku Međunarodnoj zajednici koja je nažalost nasijela na tu njihovu priču, i kako su bili spremni odustati od referenduma ali Ustavni sud nije htio prihvatiti naš zahtjev i mi sada nećemo odustati i mi nismo krivi, rekao je za Vijesti.ba, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, komentarišući izjave Nedeljka Čubrilovića predsjednika Narodne skupštine o teorijskoj mogućnosti odustajanja od referenduma ukoliko Ustavni sud BiH prihvati apelaciju NSRS.

Zadnje izjave idu u pravcu da se dodatno utiče na Ustavni sud BiH kako bi on na sutrašnjem zasjedanju prihvatio zahtjev Narodne skupštine o preispitivanju odluke Ustavnog suda, ističe Salkić

„Žele da postignu ono što su zacrtali a to je da Ustavni sud pod političkim pritiskom prihvati njihov zahtjev što bi znači da u budućnosti Ustavni sud svaki put može očekivati nakon svojih odluka, političke pritiske“, mišljenja je Salkić.

„Mi očekujemo da Ustavni sud bude principijelan do kraja i da ne prihvati zahtjev Narodne skupštine jer bi to značilo podlijeganje političkom pritisku“.

Salkić dodaje da vlast u entitetu posljednjih dana proklamira stav da je 9.januar dan eniteta i da ga Bošnjaci i oni koji ne žele i ne moraju slaviti što je još gora diskriminacija.

„Nemoguće je da na bazi Ustava donesete jedan zakon u kojem ćete kazati sa su građani RS-a obavezni da obilježavanju 9.januar ali eto Bošnjaci ne moraju, čime se dodatno upire prst u jednu kategoriju ljudi“.

Vlast iz RS-a nikako ne ostavlja propastor za odustajanje od refereduma, kaže Salkić.

„Oni samo žele poslati poruku Međunarodnoj zajednici koja je nažalost nasijela na tu njihovu priču, žele poslati poruku Međunarodnoj zajednici kako su bili spremni odustati od referenduma ali Ustavni sud nije htio prihvatiti naš zahtjev i mi sada nećemo odustati i mi nismo krivi“.

To je klasična zamjena teza, i nadam se da će Ustavni sud BiH ostati principijelan, zaključio je Salkić.

(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime