Salkić: Bošnjaci su isključeni iz skoro svih društvenih procesa u RS-u

1
1

Salkić: Bošnjaci su isključeni iz skoro svih društvenih procesa u RS-u

U otvorenom pismu međunarodnim organizacijama koje djeluju u Bosni i Hercegovini, ambasadama prijateljskih zemalja, Uredu visokog predstavnika, Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Upravnom odboru za implementaciju mira, predsjedniku i Vladi bh. entiteta RS je upozorio na ozbiljno narušavanje sigurnosti Bošnjaka u ovome entitetu i pozvao na sprječavanje eskalacije problema.

“Predsjednik bh. entiteta RS i Vlada ovoga entiteta u kontinuitetu poduzimaju korake na kršenju Ustava Bosne i Hercegovine, Ustava bh. entiteta RS i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kršenje Mirovnog sporazuma dobilo je ozbiljne razmjere i prijete narušavanjem mira. Kao predstavnik Bošnjaka, koji je dobio puni legitimitet za njihovo predstavljanje na području bh. entiteta RS, imam obavezu da o tome obavijestim javnost, vlasti, prijatelje i međunarodne organizacije”, naveo je Salkić.

Podsjetio je da su posljednjih sedmica učestali napadi na povratnike i njihovu imovinu.

“Oni su uslijedili kao posljedica radikalizacije političkih prilika u bh. entitetu RS koja u visokom intenzitetu traje već godinama i na čije smo pogubne posljedice pravovremeno upozoravali. Vlada i Predsjednik bh. entiteta RS djeluju protivustavno i protiv interesa nesrpskog stanovništva u ovome entitetu, čime šalju opasne poruke kojima se daje na znanje da oni bh. entitet, u kojem su Bošnjaci i Hrvati konstitutivni narod, žele isključivo kreirati kao ambijent za život Srba. Bošnjaci su isključeni iz skoro svih društvenih procesa. Iako Ustav predviđa da u vladinim institucijama i javnim preduzećima bude uposleno Bošnjaka prema Popisu iz 1991. nažalost, mi danas možemo govoriti da je došlo do zabrinjavajućeg kršenja Ustava i da je trenutno zaposleno jedva 1% Bošnjaka.
Javni televizijski servis, koji plaćaju i Bošnjaci, otvoreno veliča ratne zločince i od Bošnjaka stvara prijetnju, odnosno pravi od svih nesrba metu, tako da je očekivan razvoj događaja u kojem su Bošnjaci i njihova imovina fizički napadnuti. Otvoreno širenje netrpeljivosti i mržnje kulminiralo je, prijeteći da pređe granicu, a to se desilo upravo u posljednjim napadima na povratnike u Rogatici i na njihovu imovinu”, upozorava potpredsjednik RS-a.

On je naveo da predsjednik jednog bh. entiteta krši Ustav, javno zagovarajući rušenju države Bosne i Hercegovine i njenog ustavnog poretka te da Bosna i Hercegovina trpi nezapamćene udare na integritet i suverenitet.

“Unutarnje političke snage su, ohrabrene uspjesima na blokiranju države Bosne i Hercegovine u euroatlantskim procesima, krenule u do sada najžešći udar na državu, vraćajući se ideologijama koje su na ovome području pokretale agresiju i vodile ratove. Veličaju se ratni zločinci i zločini uprkos presudama Međunarodnog tribunala u Hagu, kojima je potvrđena i dokazana njihova krivica. Na području Bosne i Hercegovine Srbija provodi do sada nezapamćenu medijsku propagandu, koja se može samo porediti sa onom koju je provodio Slobodan Milošević, neposredno pred Agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Izmišljanjem priča o naoružavanju Bošnjaka iz Beograda je jasno poslana poruka ko je meta i protiv koga Srbi trebaju biti okrenuti. Na ovaj način se producira međuetnička netrpeljivost, mržnja i stvara opasnost da situacija eskalira. A od Bošnjaka se očekuje da se pravdaju kako bi dokazali da se radi o lažima”, istaknuto je dalje u pismu.

Salkić tvrdi da su politički predstavnici Bošnjaka onemogućeni da poduzimaju konkretne korake, jer je politika Vlade RS usmjerena ka potpunoj izolaciji Bošnjaka.

“Podsjetit ću, Bošnjaka skoro da nema uposlenih u MUP-u bh. entiteta RS. Taj proces potpune nacionalne homogenizacije je zabrinjavajući i ostavlja prostor za ozbiljnu zabrinutost i nesigurnost. S obzirom da MUP RS nije iskazao opredjeljenje da uvaži nacionalni sastav stanovništva ni iz 1991. niti iz 2013. te da na ovaj način provodi sistematsku izolaciju Bošnjaka, pokazujući otvoreno nepovjerenje prema njima, u ime 200.000 Bošnjaka koji žive u RS zahtijevam da se hitno na najvišem nivou razmatra pitanje sigurnosti stanovništva. Nedopustivo je permanentno targetiranje Bošnjaka kao opasnosti, kako u izjavama zvaničnika RS-a, tako i u javnom TV servisu. Zahtijevamo da se institucije entiteta i države Bosne i Hercegovine, te OHR pobrinu o sigurnosti građana. S obzirom da postojeći sistem javne sigurnosti izolira čitave etničke grupe, sam narušavajući sigurnost građana, pozivam međunarodne organizacije i Upravni odbor za implementacijuj mira u Bosni i Hercegovini da razmotri mogućnost prenošenja pitanja javne sigurnosti građana sa nivoa entiteta na nivo države Bosne i Hercegovine”, kaže Salkić.

Obavijestio je javnost da je usljed antiustavnog djelovanja aktuelnih vlasti u bh. entitetu RS politička moć Bošnjaka u potpunosti onemogućena.

“Glas Bošnjaka se u potpunosti isključuje u Narodnoj skupštini RS. Ministar MUP-a ignoriše čak i zahtjeve za održavanje sastanaka sa bošnjačkim predstavnicima, čime jasno pokazuje da je dosljedan provođenju potpune izolacije Bošnjaka. Ista praksa se dešava u Ministarstvu obrazovanja, a pri tome se provodi najteži oblik diskriminacije u obrazovanju, zabrana upotrebe maternjeg jezika i nacionalne grupe predmeta. Također, Bošnjaci se protivustavno isključuju iz brojnih entitetskih tijela, čime se postavlja pitanje smislenosti stvaranja pariteta na drugim nivoima vlasti. Proteklih godina pozivali smo na sistemsko rješavanje problema kroz promjenu Ustava i kroz harmonizaciju propisa, zakona i ustavnih rješenja u oba entiteta”, napisano je dalje.

Nažalost, poručuje Salkić, Ustav bh. entiteta RS je ostavio prostor za diskriminaciju Bošnjaka kroz reducirane ovlasti potpredsjednika RS, preko Vijeća naroda koje je onemogućeno da promijeni bilo koju odluku Narodne skupštine RS, pa do nedefinisanih prava u oblasti obrazovanja.

Bošnjaci koji žive u RS zahtijevaju da se hitno poduzmu aktivnosti na usklađivanju ustavnih rješenja u oba entiteta. Pozivam nadležne da brzo djeluju kako bi se spriječio bilo kakav novi incident. Za sve eventualne posljedice odgovornost će snositi kako MUP i Vlada RS-a, tako i drugi nivoi vlasti, prije svega Predsjednik ovoga entiteta. Pokazalo se na posljednjim primjerima u Rogatici da policija nije adekvatno stala u zaštitu imovine Bošnjaka iako je imala informacije da bi se incident mogao desiti. Pozivam članove Vlade, premijerku, predsjednika entiteta i druge visoke funkcionere iz srpskoga naroda da u svojim izjavama i svome djelovanju smire nacionalne strasti, za dobrobit mira i stabilnosti”, naveo je u pismu Ramiz Salkić.

(Klix)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime