Salkić: Bošnjaci se nalaze u izuzetnoj lošoj sigurnosnoj situaciji

0
1

Salkić: Bošnjaci se nalaze u izuzetno lošoj sigurnosnoj situaciji

BiH – Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić rekao je, reagujući na napad na grupu Bošnjaka u Prijedoru, da se Bošnjaci trenutno nalaze u izuzetno lošoj bezbjedonosnoj situaciji u tom bh. entitetu.

On je istakao da su Bošnjaci u Prijedoru napadnuti kada su pošli na posao, a da je osnovni razlog za to bilo to što su muslimani i Bošnjaci.

– Ovaj napad i niz incidenata koji su se desili u posljednje vrijeme pokazuju da se s napadima na Bošnjake u ovom entitetu očito ne prekida. Imali smo tokom ramazana više napada, napad u Vlasenici na grupu Bošnjaka u lokalnom kafiću, pa napad na čovjeka u Kotor-Varoši. Svi ovi napadi samo pokazuju da se Bošnjaci trenutno nalaze u izuzetno lošoj bezbjedonosnoj situaciji u ovom entitetu – naglasio je Salkić.

On smatra da su napadi posljedica konstantne diskriminacije prema Bošnjacima od Vlade RS i širenja negativne slike o muslimanima u pojedinim medijima.

– To utiče na to da svaka budala napada Bošnjaka gdje god ga sretne. Oštro osuđujem to i indikativno je da nikada ni o jednom incidentu nije bilo oglašavanje predsjednika ovog entieta, premijerke, niti drugih zvaničnika srpskog naroda. To još više daje za pravo onima koji prave incidente da nastave s tim – istakao je Salkić.

Pozvao je Bošnjake u RS-u da budu oprezni i da postanu svjesni da žive u „takvom društvu da ih može bilo ko, bilo kada, napasti”.

– Očekujem da će MUP, bez obzira što smo nezadovoljni njegovim radom i unutrašnjom nacionalnom strukturom, da pokaže koliko toliko profesionalizma i da će vrlo brzo rasvjetliti ovaj slučaj. Pozivam i pravosudne organe da oštro sankcionišu sve one koji prave incidente, jer se ovdje može govoriti o vjerskoj i nacionalnoj mržnji. Očekujem da će organi sankcionisati i izreći najdrastičnije moguće kazne počiniocima kako bi preventivno djelovali na sve druge koji imaju namjeru da to isto čine, a svjedoci smo da ima takvih – rekao je Salkić.

(bosnjac.agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime