Safvet Halilović: ‘Ne dajmo da nam diraju naše čestite imame’

0
6

preuzmiSarajevo  ̶   U petak, 23. januara 2015. godine, u sarajevskom naselju Breka, za vrijeme džuma-namaza, koji je predvodio Muhamed-ef. Velić, trojica mladića su provocirali imama Velića dok je držao hutbu i javno mu rekli da laže.

Očito je da se ne radi o običnim huliganima, jer takvi – kao što je svima znano – ne dolaze u džamiju, pogotovo na džuma-namaz, već je riječ o osobama koje su došle s jasnim ciljem, a to je da prave nered i siju smutnju među našim džematlijama. U prilog tome ide i činjenica da je jedan od njih nosio majicu sa znakom terorističke organizacije ISIS, koja u Siriji i Iraku čini strašna zlodjela i ubija nevine ljude.

Piše: Safvet Halilović

Ovo je krupan događaj koji, očito je, ima svoje implikacije i pozadinu, i upravo zbog toga nameće se potreba da se to temeljito istraži od strane policijskih organa i sigurnosnih službi i nakon toga poduzmu mjere koje će garantirati ljudima mir i sigurnost.

Ono što želim reći ovom prilikom jeste da dižem svoj glas protiv ovakvih neodgovornih postupaka koji unose pometnju među naše muslimane, i da dajem punu podršku vrijednom Muhammed ef. Veliću, kojeg poznajem već duže od jedne decenije. Muhamed ef. je mladi bošnjački alim, muallim, hatib i daija koji veoma predano obavlja svoj posao. Krasi ga divan islamski ahlak i lijepo ophođenje prema ljudima. Osim toga, on se ističe i po tome što umije napisati veoma dobre tekstove, kolumne i komentare. Dakle, radi se o čovjeku za kojeg se može slobodne reći da je: hem ilumli, hem kalemli, hem ahlakli! Aktivan je kao društveni radnik, pedagog i osoba koja ima stav o raznim pitanjima i temama koja se tiču našeg života i problema s kojima se susreću ljudi današnjeg doba, posebno pitanja i tema koje se tiču Bošnjaka. Autor je brojnih i vrlo korisnih tekstova i analiza u vezi s Bosnom i Bošnjacima.

Imajući u vidu navedeno, smatram da je atak na Muhamed ef. napad na sve čestite muslimane na ovim prostorima i zahtijevam da se policijske i sigurnosne službe i strukture ozbiljno pozabave ovim pitanjem. Džematlijama u sarajevskom džematu Breka čestitam što su stali u odbranu svoga imama, kojeg trebaju i dalje čuvati kao zjenicu oka svoga, jer, očito je, da sile zla, koje itekako imaju utjecaja na mnoga dešavanja na našim prostorima, ne miruju.

Nedopustivo je da se naši imami i hatibi vrijeđaju, omalovažavaju i da se atakuje na njih, čak i fizički, kao što je to bio slučaj s efendijom Beganovićem iz Velike Kladuše, koji je, evo već nekoliko puta, napadan i probadan nožem a da još niko nije uhapšen!? Stoga, dragi moji Bošnjaci, budimo oprezni i ne dajmo da nam diraju naše čestite imame!

(Rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime