Sadnjom malina nastoje pobjeći od siromaštva

0
0

Žepče, Maglaj, Zavidovići – Na području jedanaest općina u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu proteklih mjeseci organizovan je projekt.

Razvoj modela za uključivanje siromašnih u lanac vrijednosti jagodičastog voća, koji je za cilj imao da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Oprema

Projekt je finansirala federalna Vlada kreditom koji je uzet od IFAD-a, a od kojeg je kreditirano uključenje siromašnih domaćinstava u lance vrijednosti. Pokrenut je u septembru 2014. godine i tada se provodio samo u tri općine Žepče, Maglaj i Zavidovići.

– Uradili smo analizu stanja i potreba, gdje smo predložili jedinstvo za koordinaciju projekata pri federalnom Ministarstvu poljoprivrede da podrži uključivanje siromašnih domaćinstava na nekoliko načina. Jedan od njih je bio kroz nabavku klaster paketa za sadnju, koji uključuje sadnice maline, sistem za navodnjavanje, đubrivo, zaštitu… Drugi način podrške je bio usmjeren na zadruge i udruženja, da im se nabavi mehanizacija, motokultivatori, raspršivači, kosilice, te je podržana ideja da se napravi jedna hladnjača u Žepču, što je i urađeno, kazao je Feđa Begović, stručnjak za lance vrijednosti u organizaciji Oxfam.

Projektom je podržano i pružanje savjetodavnih usluga za nove farmere, a uz podršku organizacija na terenu i lokalnih zajednica razvili su metodologiju za odabir korisnika. Odabrano je 306 domaćinstava u tri općine i podržano je u sadnji.

Širenje

– Nakon toga, projekt je proširen na 11 općina, da bismo na kraju dobili 1.100 siromašnih domaćinstava koje su imale koristi od projekta. Ukupna investicija je premašila pet miliona KM, a federalno Ministarstvo je finansiralo 30 do 40 posto ukupnog iznosa. Uspjeli smo zasaditi oko 20 hektara novih zasada jagodičastog voća, najviše maline. Ako uzmete da je životni vijek maline oko 12 godina, to bi trebalo stvoriti ukupnu vrijednost od nekih 60 miliona KM u narednih 12 godina, kazao je Begović, te dodao kako su neki već u prvoj godini rada ostvarili prinose od 500 do 700 kilograma, što je i više nego dobro za male farme.

Međutim, ništa od toga se ne bi desilo da nisu imali kvalitetnu saradnju sa tri firme koje se bave izvozom maline. To je firma Heko iz Bugojna, Agro Food iz Sarajeva koja ima hladnjaču u Žepču i zadruga Pronatura iz Zenice.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime