Sadiji Klepo dodijeljena najveća Medalja zasluge Republike Njemačke

0
106

unnamedNjemačka, Sarajevo – Bosansko-hercegovačka državljanka Sadija Klepo dobila je 3. novembra u Berlinu najveće priznanje, koje se može dobiti u SR Njemačkoj: Bundesverdienstkreuz am Bande / Savezni križ za zasluge, koje dodjeljuje predsjednik ove države Joachim Gauck.

U obrazloženju za ovo visoko priznanje stoji da je gospođa Klepo „u ljeto 1992. godine samo nekoliko sedmica nakon dolaska u Njemačku započela  sa humanitarnim aktivnostima. Neumorno je sakupljala novac i donacije u hrani, odjeći, lijekovima, higijenske artikle, medicinske aparate koje je uglavnom osobno dijelila u svima krajevima ratom zahvaćene domovine i Balkana, rizikujući i vlastiti život. Iz humanitarnih konvoja  tokom rata  nastala je Humanitarna organizacija „Od čovjeka čovjeku“/ Hilfe von Mensch zu Mensch e.V. (www.hvmzm.de), koja se pune 23 godine zalaže za prava i pomoć  strancima,  posebno za izbjeglice u Njemačkoj.

Zauzima se  se za uspješnu integraciju stranaca u njemačko društvo,  tvrdeći da je  neophodno  da oni zadrže i njeguju svoj jezik i kulturni identitet, ne odričući se svoga porijekla, ali istovremeno nauce dobro jezik i navike gostoprimaca, po kojim ce ich najvise uvazavati i respektirati.

Sadija Klepo, diplomirani novinar, majka troje djece i dvoje unučadi,  zadržavanjem bosansko-hercegovačkog državljanstva i njegovanjem kulturnog i jezičkog izričaja zemlje porijekla, pokazala je kako se može biti uspješan u Njemačkoj, a pritom se ne odreći svoga.

Gospođa  Klepo je postavila nove standarde u radu sa migrantima u ovoj zemlji i pokrenula niz aktivnosti i projekata, kojima je dokazala ovu tezu. Inicirala je brojne susrete i kooperacije između škola u Bosni i Hercegovini i Bavarskoj, otvorila  prvu školu za mlade izbjeglice bez roditelja u Minhenu, osnovala Centar za jezike i vrtiće za majke izbjeglice.

Udruzenje zaposljava danas preko 400 radnika ciji rad godisnje obuhvati preko 20.000 klijenata i ugrozenih. U ne vladinom sektoru je jedana od najvecih migracionih organizacija u Njemackoj.

Pored svakodnevnih velikih aktivnosti i obaveza u Humnitarnoj organizaciji “Od čovjeka, čovjeku” Sadija ima snage i vremena da već 14 godina na gradskom radiju LORA Minhen volonterski priprema i uređuje tri emisije, od kojih su dvije dvojezične: na njemačkom i našem jeziku (www.lora924.de)

Uz mnogo ljubavi i odricanja pokrenula je i manifestaciju „Dani Balkana“, kojom  je željela postići dva cilja:  Evropi prikazati ovaj Region u svoj svojoj ljepoti, bogatstvu tradicija i različitosti kultura , ali i  povezati građane Jugoistočne Evrope u Minhenu i Njemačkoj (www.balkantage.org)

Gospođa Klepo je je još prije 20 godina govorila da izbjeglice nisu teret društvu u koje dolaze, nego obogaćuju tu zemlju, svim što su u svojoj zemlji naučili, samo ako im se na početku  pruži šansa  da se snađu.

Sadija Klepo je dobitnica niza priznanja, od kojih su najznačajnija:

Zlatni most za doprinos saradnji naroda na Balkanu (2003)

Zlatna Evropa , medalje za zasluge za Bavarsku u jedinstvenoj Evropi (2010).

Priznanja su joj dodijeljena u Njemačkoj u kojoj živi i radi, iz domovine  Bosne i Hercegovine nisu stigla priznanja, još uvijek.  Vjerovatno po uzoru na  poznatu izreku, kako niko nije prorok u svome selu. No, nikad nije kasno.

unnamed (1)

(Bosna PRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime