SAD od 239 godina koliko postoje, ratovale 222 godine

0
15

amerikanci-americka-vojska-avganistan-rojters-1362751322-279175SAD  ̶  Sjedinjene Američke Države su, od svog osnivanja do danas, provele većinu vremena u ratu protiv nekoga. Samo 17 godina američke historije prošlo je bez oružanih sukoba. Zanimljivo je, takođe, da se većina svih tih ratova vodila na tuđoj teritoriji.

Od 1776. do 2015, što je 239 godina postojanja, SAD su bile u ratu čak 222 godine. Samo 17 godina američke istorije prošlo je bez oružanih sukoba. Ni jedan predsjednik SAD nije bio mirnodopski predsjednik, već je svaki od 44 dosadašnja prva čovjeka SAD barem deo svoje vladavine proveo vodeći zemlju kroz rat.

Najveća svjetska sila nije povezala ni jednu cijelu deceniju u svojoj istoriji, a da nije negde i protiv nekoga ratovala. Najduže što su SAD bile u miru bile su godine izolacije za vrijeme velike depresije, između 1935. i 1940.

Više od dva vijeka rata

Ako odaberete bilo koju nasumičnu godinu između 1776. i 2015, postoji čak 93 odsto šanse da je Amerika te godine bila u ratu. Od svog osnivanja SAD su ratovale za nezavisnost protiv Velike Britanije i protiv lokalnih domorodaca. Potom sa Francuskom i Španijom, pa s Berberima. Ratovala je i s piratima na Antilima, sve u prvih 50 godina svog postojanja.

Potom je usledila serija ratova s Indijancima, dugi rat protiv Meksika, građanski rat, serija invazija na Meksiko između 1880. i 1896, pa špansko-američki rat, rat na Filipinima, serija “Banana ratova” na Karibima, koji su trajali do 1934. godine, a ne smije se zaboraviti ni američko učešće u Prvom svetskom ratu.

Zatim je usledio najduži period mira u američkoj historiji, šest godina bez rata između 1935. i 1940, poslije čega su se SAD uključile u Drugi svjetski rat. Poslije 1945. počinje Hladni rat, a SAD okupiraju Filipine, pa Južnu Koreju. Počinje korejski rat, pa rat u Gvatemali, pa vijetnamski rat, koji se završio 1975, poslije čega su SAD imale tri godine mira.

CIA je od 1979. godine vodila tajni ratu u Avganistanu. Za njim je uslijedio sukob u Libanu, sukobi u Nikaragvi, sukob u Persijskom zalivu, okupacija Paname, prvi zalivski rat 1990, pa sukob u Iraku, bombardovanje Bosne i Hercegovine… i tako sve do 1997. godine koja je protekla mirno. Već 1998. počinje bombardovanje Iraka i raketiranje Avganistana i Sudana. 1999. SAD učestvuju u bombardovanju Srbije, a 2000. je bila posljednja godina američkog mira do danas.

Od tada je počeo rat protiv terorizma u Avganistanu, Jemenu, Iraku, Pakistanu, Somaliji, koji se 2012. proširio i na Siriju. Prošle godine na listu dolazi i građanski rat u Ukrajini, u kojem ponovo SAD ne učestvuju zvanično.

(Vesti-online)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime