SAD-e: Broj muslimana u stalnom porastu

0
0

as132Amerika – Prema posljednjem popisu, koji je proveden 2012. godine, religija koja se najbrže širi u SAD-u je islam. Naime, od 2000. do 2010. godine, popis je utvrdio da je broj muslimana koji žive u Americi, porastao za oko 1 do 2,6 miliona, što je porast od 66,7 posto.

Prema posljednjem istraživanju lista “The Telegraph” u vezi s brojem sljedbenika različitih religija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), posljednjih godina broj muslimana ali i ateista u toj zemlji je u stalnom porastu dok je broj kršćana i Jevreja u konstantnom padu. Što znači da uglavnom kršćanski Amerikanci ili prihvataju islam ili prihvataju ”totalno nevjerstvo”, odnosno aetizam tj., odbijaju činjenicu u postojanje Boga općenito.

“Posmatrano prema vjernom opredjeljenju, u SAD-u posljednjih godina raste broj muslimana i ateista, dok značajno opada broj Jevreja i kršćana. Na primjer, u državi Florida nalazi se mnogo više muslimana nego Jevreja i pored toga što u Floridi postoji 200 sinagoga, a u Miami Beachu do sada je bilo 15 gradonačelnika jevrejskog porijekla”, piše ovaj list na osnovu statističkih podataka prikupljenih iz baze podataka agencije Sperling i poznatog američkog instituta Pew.

Ugledni list navodi kako se posljednjih godina vjerska slika Amerike u značajnoj mjeri promijenila kao rezultat velikog broja doseljenika u tu zemlju iz raznih dijelova svijeta ali i sve masovnije “sekularizacije i porasta broja ateista u svim dijelovima SAD-a”.

Prema podacima ”Pewa”, procent američkih državljana koji se izjašnjavaju kao Jevreji je smanjen za pola u odnosu na njihov broj iz 50-tih godina prošlog stoljeća i trenutno broje dva posto ukupne populacije SAD-a.

Broj ateista u SAD-u, navodi se, posljednjih pet godina se povećao za oko 20 posto. Također, Američki biro za popis je između 1990. i 2008. godine, pokazao da se broj Amerikanaca ‘bez religije’ udvostručio.

No, broj muslimana raste, s druge strane.

“Islam je najveća nekršćanska vjera u SAD-u u ukupno 20 država, uglavnom u srednjozapadnom i južnom djelu zemlje. Na zapadu je budizam najveća nekršćanska vjera u 13 država, judaizam u 15, uglavnom na sjeveroistoku zemlje. Hinduizam je najveća vjera u Delawaru i Arizoni”, piše The Telegraph.

Također, prema posljednjem popisu, koji je proveden 2012. godine, religija koja se najbrže širi u SAD-u je upravo islam. Naime, od 2000. do 2010. godine, popis je utvrdio da je broj muslimana koji žive u Americi, porastao za oko 1 do 2,6 miliona, što je porast od 66,7 posto.

Najnoviji popis u SAD-u u vezi religija je jasno pokazao da su nekršćanske vjerske skupine porasle za 32 posto u roku od deset godina.

(vijestiumeta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime