Sabor IZBiH predložio formiranje distrikta Srebrenica, pod nadležnošću države

0
16

srebrenica_tabla-600x344Sarajevo, Srebrenica – Sabor Islamske zajednice Bosne i Hercegovine poziva nadležne bh. institucije i međunarodnu zajednicu da formiraju distrikt Srebrenica na prostoru općina: Srebrenica, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Rogatica, Žepa i Milići, gdje su uglavnom živjele žrtve genocida nad Bošnjacima.

U Deklaraciji o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, koju je usvojio Sabor Islamske zajednice BiH, navodi se da vlasti Republike Srpske, koje, uporno poričući genocid, u proteklih 20 godina nisu uspjele osigurati jednaka prava i standarde svim građanima, posebno Bošnjacima.

Navodi se da bi distrikt bio pod jurisdikcijom BiH primjenjujući etnička prava predstavljanja u svim institucijama i organima distrikta prema popisu stanovništva u BiH iz 1991. godine.

Od visokog predstavnika za BiH Sabor IZBiH traži da odmah donese Zakon o zabrani poricanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i trajnu zabranu službene upotrebe, nošenja, isticanja ili korištenja naziva, oznaka, zastava, amblema i simbola koje su koristile Vojska Republike Srpske i Policija RS-a kao izvršioci genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, za cijeli teritorij BiH.

U tom smislu, očekuje da Srbija, Crna Gora, Holandija, Ujedinjene nacije, BiH i svi drugi koji izraze želju da budu donatori uspostave međunarodni fond za uklanjanje posljedica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici od jedne milijarde eura, koji bi se prikupljao u narednih pet godina, te koristio projektu “Ne genocidu”.

Sabor IZBiH poziva nadležne bh. institucije da donesu obrazovne programe koji će budućim generacijama prenijeti lekcije o štetnim posljedicama ranijih genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti. Također, traži najoštrije kažnjavanje organizatora i počinilaca genocida i drugih ratnih zločina nad Bošnjacima i da se osiguraju uvjeti za implementaciju Aneksa VII Dejtonskog sporazuma, povratak u Republiku Srpsku Bošnjaka i povratak svih na svoja ognjišta u BiH.

Sabor IZBiH poziva nadležne u Republici Srpskoj i nadležne u BiH da osude genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, da podrže, odnosno pomognu privođenju pravdi počinilaca genocida i svih počinilaca ratnih zločina u BiH od 1992. do 1995. godine.

Sabor Islamske zajednice BiH deklaracijom želi dati doprinos uspostavljanju povjerenja i ostvarenju pomirenja kroz odbacivanje terora, zločina i genocida zauvijek a gradnjom suverene, demokratske, pravedne, napredne i evropske BiH, donosi Fena vijest agencija MINA.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime