SA SJEDNICE ŠTABA CZ GRADA GORAŽDE UPUĆEN APEL GRAĐANIMA POVODOM VELIKOG BROJA POŽARA

0
13

U Maloj sali Gradske uprave Goražde danas je održana 46. redovna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Grada Goražda. Na početku sjednice, a povodom godišnjice pogibije pomoćnika gradonačelnika rahmetli Meha Hubjera, proučena je fatiha, a potom je Štab imenovao novog člana Muamera Krašića umjesto dosadašnje članice Enise Lapo koja je otišla u penziju.

Štab je razmatrao Izvještaj o utrošku namjenskih sredstava posebne naknade Civilne zaštite za 2018. Potom je dao svoje mišljenje na godišnji Plan korištenja sredstava posebne naknade Civilne zažtite za 2019.

U nastavku sjednice je usvojeno nekoliko odluka koje se odnose na nabavku terenskog vozila za Službu medicinske pomoći u JU Dom zdravlja ‘’Dr. Isak Samokovlija’’ Goražde,  potom opreme za povjerenike CZ,  te prijedlog Odluke o nabavci motornog vozila za potrebe Jedinice opće namjene, kao i sufinansiranje nabavke vatrogasnog vozila za potrebe Profesionalne vatrogasne jedinice.

Štab je posebno razmatrao informaciju o pojavi velikog broja požara u posljednja tri mjeseca kojima je većinom uzrok i krivac ljudski faktor te je sa Štaba upućeno upozorenje i apel prema građanima.

Nešto više o tome u izjavi za medije kazao je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović koji je ujedno i komandant Štaba: ’’Mi u ovoj 2019. godini planiramo realizovati sve one projekte koje smo usvojili u petogodišnjem planu, a koji je nakon usvajanja Štaba usvojilo I Gradsko vijeće Goražde. S te strane danas smo detaljno prešli sve planove koje smo imali. Istina jednu nabavku ne možemo realizovati. Radi se o buldožeru za JKP ‘’6 mart’’, obzirom da su nam potrebna veća sredstva. Mi ćemo akumulirana sredstva koja imamo prebaciti za 2020. kada radimo novi petogodišnji plan da bi povećali ta sredstva, te ćemo tad izvršiti ovu nabavku. Ovih dana raspisujemo Javni poziv,obzirom da je Budžet i usvojen  gdje ćemo ići sa nabavkom kamiona za PVJ. Znamo koliko nam je to potrebno, koliko su naša vozila stara. U razgovorima smo i sa nekim bratskim gradovima da nam doniraju vozila. Drugo vozilo koje nabavljamo je za potrebe Jedinice medicinske pomoći.Treće vozilo koje nabavljamo jeste za opće namjene naše Civilne zaštite.

Na Štabu smo konstatovali da se pojavio veliki broj požara u posljednja tri mjeseca, tačnije 58 i zaista ovom prilikom smo na Štabu kazali da pozivamo još jednom građane da se uozbilje, da budu odgovorni prilikom čišćenja svojih imanja, da vode računa o tome, da čuvaju svoja imanja, svoje živote, jer do sada svi ti požari koji su bili  uglavnom je krivac ljudski faktor. S te strane imaju i zakonske mjere  I morat će se poduzeti, jer zaista ovo što se dešava skoro svaki dan to je neodgovornost naših građana i molim ih ovim putem još jednom da shvate ozbiljno situaciju.’’

Grad GoraždeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime