Sa one strane linije razgraničenja

0
7

prvi-mart-pressPrijedor, Bratunac, Foča – Postoje oni koji misle da je naš put pogrešan. Oni ne žele da čuju naše argumente. Oni ne žele da se približe iskustvu života logoraša u Prijedoru, penzionera u Modriči, majke u Bratuncu, nezaposlenog u Foči, bolesnog povratnika u Trebinju.

I dok svi oni opet moraju dokazivati ono što jeste, a mnogi su skloni reći ‘da nije sve onako kako se priča’, opet stojimo sami.

Baš ovog trenutka negdje u kancelarijama zgrada institucija u Banjoj Luci okupljaju se timovi koji razmatraju načine kako da unište svaki oblik opozicije SNSD-u, SDS-u i cjelokupnoj vladajućoj oligrahiji u ovom entitetu.

Na putu borbe rušenja onih koji su protiv dijaloga, koji se hrane podjelama, a čija je jedina politička poruka nacionalizam i ponižavanje onih koji su manjina, svakog dana se suočavamo sa prijetnjama zabranama i krivičnim prijavama. Hiljade hrabrih građana Bosne i Hercegovine, od Doline kod Sućeske do predgrađa Geteborga, čekaju dan raspisivanja izbora, kada će ponovo, jedinstveni, kao nikada prije u ovom postdejtonskom vremenu, izaći i poslati jasnu poruku o tome šta misle o genocidu i entičkom čišćenju, kao i o tome šta misle o osmanest izgubljenih godina u kojima su podjele samo zacementirane, a oni preko entitetske linije razgraničenja zaboravljeni.

Ko ne bude imao snage popuniti dva papira, neka se prisjeti svojih najbližih koji su se vratili. Ko ne bude imao u sebi spremnosti da žrtvuje barem malo, ne za ništa obećano, već samo za sebe, kao svoju poruku o svemu onom što se dešava u Bosni i Hercegovini, neka se sjeti svega onoga što je iza njega tamo ostalo.

Sloboda neće doći sama. Ona neće doći ni 2014. godine. Borba za slobodu traje decenijama, ali samo mi možemo učiniti da ona traje, a ne da odumre. Poručimo onima koji misle da nas nema dovoljno, da nećemo napraviti ništa, da smo unaprijed poražena vojska: naši frontovi su građanski, naše linije su ljudske, naše utvrde čvrste, naša volja velika, naš ponos je golem. Mi ne tražimo ništa za sebe, i u tome leži naša snaga.

Mi tražimo od ove generacije, šake preživjelih u moru prognanih i pobijenih, da budu odgovorni i izbore se legitimnim i legalnim sredstvima za one generacije koje će tek da budu rođene. One generacije čiji će smijeh opet nadvladati tišinu pustih sela od Podrinja do Krajine.

(Koalicija “Prvi mart”)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime