Ruski dobrovoljci spremni za kopnenu akciju u Siriji

0
6

Rusija, Šam – Rusija bi mogla upotrijebiti metode iz sovjetskog perioda, i to slanjem dobrovoljnih vojnika kao ispomoć u Siriji.

Piše: Iftikar Mani’ – Moskva

Polako se priprema priča o slanju ruskih dobrovoljaca u Siriju kako bi se borili na strani snaga Bashara al-Assada i pokrenuli rusku kopnenu ofanzivu, prema riječima ruskih analitičara.

Ruski izvori ukazuju da je Državna Duma razmatrala zakon na osnovu kojeg bi se dobrovoljci stavili u isti rang sa regularnim vojnicima u ruskoj armiji.

Nakon što je Rusija pokrenula zračnu kampanju u Siriji i otpočela sa napadima na Assadove protivnike, sve su veći izgledi za početak ruske kopnene ofanzive s ciljem spašavanja sirijskog režima koji sve više gubi kontrolu na terenu.

Pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane SAD-a (Pentagon), američki mediji navode da postoji mogućnost zajedničkog djelovanja sa ruskim vojnicima u kopnenim akcijama u Siriji.

Posmatrači smatraju da bi Rusija mogla upotrijebiti svoje metode iz sovjetskog perioda, i to slanjem dobrovoljnih vojnika koji bi služili kao ispomoć njihovim sirijskim prijateljima. Ovakvu metodu Rusija je također koristila i u Ukrajini.

Čečenski predsjednik Ramzan Kadyrov nedavno je izjavio da je spreman poslati čečenske snage u Siriju u borbu protiv, kako ih je opisao, „terorista“.

Pored toga, visoka povjerenica za ljudska prava u Rusiji Ella Pamfilova izjavila je da je sa jednim brojem članova Državne Dume počela pripremati „nacrt zakona na osnovu kojeg bi se prava dobrovoljaca za borbu na strani sirijskog režima izjednačila sa pravima boraca regularne ruske vojske.“

Oprečne izjave o kopnenoj intervenciji

S druge strane, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zacharova naglasila je da njena država ne namjerava pokretati kopnenu ofanzivu u Siriji, negirajući postojanje ruskih kopnenih jedinica u toj državi.

U svjetlu ovakvih oprečnih izjava, razmjeri akcije koju Rusija namjerava sprovesti u Siriji ostaju nepoznanica.

Međutim, ideja o slanju vojnika u Siriju nailazi na žestok otpor među pojedinim ruskim političarima.

Na svom Facebook profilu, član ruske Državne Dume Dmitrij Katkov postavlja dva pitanja ruskom ministru odbrane: „Da li se u Siriji zaista nalaze ruske kopnene snage koje se bore na Assadovoj strani?“ i „Zašto se takve stvari provode u tajnosti i bez odobrenja Parlamenta?“

Katkov još dodaje: „Zbog čega onda krivimo SAD i nazivamo ih najpogrdnijim riječima, dok u isto vrijeme stojimo na strani diktatora i šaljemo naše sinove da ginu za njega?“

Grupa IDIŠ kao meta napada

Član ruskog senata Ziad Spassibi u razgovoru za Al Jazeeru komentira Katkove izjave te pojašnjava da čečenski predsjednik saopćenjem o spremnosti njegove zemlje da pošalje dvije divizije, jednu ispred ministarstva unutrašnjih poslova a drugu ispred ministarstva odbrane, u borbe na sirijskom frontu, želi potvrditi da je spreman izvršiti bilo kakvu naredbu predsjednika Putina kao generalnog komandanta oružanih snaga, što se odnosi i na republike Ruske Federacije.

Spassibi pojašnjava da zadatak ovih snaga nije borba protiv sirijske opozicije.

Rusija ne želi da bude jedna od strana unutrašnjeg sukoba u ovoj državi, nego se želi boriti protiv grupe IDIŠ, imajući u vidu da je ova organizacija već ranije iznijela svoje namjere da se bori protiv Rusije nakon što se okonča sukob u Siriji i Iraku, zbog čega Rusija borbu protiv „međunarodnog terorizma“ vidi kao preventivno djelovanje.

Dodaje da je ruski Senat dao odobrenje predsjedniku Putinu za slanje ruskih vojnih jedinica u borbe izvan zemlje u skladu sa sigurnosnim, odbrambenim i strateškim zahtjevima države.

Prema tome, ukoliko se neka od država Centralne Azije, naprimjer, suoči sa opasnošću koja može ugroziti sigurnost Rusije, Putin na osnovu ovog odobrenja ima odriješene ruke za slanje vojnih jedinica na ta područja prilikom čega se ne mora ponovno obraćati Senatu sa novim zahtjevom.

Potreba za slanjem kopnenih snaga

Predsjednik Odbora za odbranu ruskog Parlamenta admiral Vladimir Komojedov najavljuje mogućnost odlaska dobrovoljaca u Siriju, pri čemu je upotrijebio bivši komunistički izraz koji se spominje u sovjetskim pjesmama „Pred dobrovoljcima komunističke omladine ništa se ne može ispriječiti.“

Constantine Sivkov, šef Akademije za geopolitička pitanja, komentirajući rusku intervenciju u Siriji kaže kako je njen glavni cilj podizanje posrnulog morala Assadovim vojnicima, te je kazao kako on ne vidi ništa čudno u slanju dobrovoljaca u Siriju kako bi se borili rame uz rame sa sirijskim vojnicima.

U razgovoru za Al Jazeeru Sivkov dodaje da „je kopnena kampanja u Siriji zaista počela“, te da zračnu intervenciju vidi kao katastrofalnu grešku ukoliko se ne pošalju i velike kopnene snage kako bi bitka u Siriji konačno dobila svoj epilog, ili da se sirijskom režimu dostave ogromne količine modernog i destruktivnog naoružanja.“

Svoj stav opravdava riječima: „Ukoliko ne budemo uništili džihadiste u Iraku i Siriji, neminovno ćemo platiti cijenu. Organizacija IDIŠ imat će opravdanje da ugrozi naše interese u centralnoj Aziji i napadne na naše snage ma gdje se one nalazile.“

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime