Rusiju operacije u Siriji koštaju milijarde dolara

0
0

Rusija, Šam – Vojna operacija košta oko milijardu dolara godišnje, ukoliko se izuzmu potencijalni gubici aviona.

Rusija je testirala svoje borbene mogućnosti u Siriji na do sada neviđen način, dok se ruska intervencija u ovoj zemlji smatra prvim učešćem ruskih snaga u borbenim akcijama izvan granica njene države ili granica bivšeg Sovjetskog saveza od invazije na Afganistan 1989. godine.

Bivši američki general u tekstu koji je objavio Institut Washington iznosi stav da prekomjerna upotreba vojne sile predstavlja jako efikasnu strategiju ruskog predsjednika Vladimira Putina u kratkoročnom periodu.

Međutim, Rusija je svjesna, prema riječima ovog generala, da značajnija ekspanzija kopnenih operacija sa sobom nosi i ogromne troškove te da logistički zahtjevi vojnih snaga izvan zemlje primoravaju Moskvu da rasporedi svoje kopnene snage na sirijskoj teritoriji, što bi moglo donijeti i gubitke u ljudstvu.

Ali, koliko košta ruska intervencija u Siriji i može li ionako uzdrmana ruska ekonomija priuštiti sebi ovakav trošak?

Milijarde dolara

Organizacija IHS Jane’s Intelligence Review odgovara na ova pitanja u statistici objavljenoj u oktobru, gdje se navodi da ruska vojna operacija košta oko milijardu dolara godišnje, ukoliko se izuzmu potencijalni gubici aviona. Pojedini procjenjuju da trošak premašuje ovu brojku i do tri puta.

Od objavljivanja izvještaja centra za istraživanja IHS Jane’s, Moskva je također rasporedila i svoju protivzračnu odbranu, što zahtijeva dodatna vozila, ljudstvo i troškove.

Troškovi ruske intervenciji u Siriji ne čine se toliko visokim u odnosu na cjelokupni budžet Kremlja za odbranu za tekuću godinu, kojeg list Moscow Times procjenjuje na 50 milijardi dolara (3,1 trilion rubalja). Međutim, budžet od 3,3 triliona rubalja predviđen za ove svrhe smanjen je pod pritiskom ekonomske krize, recesije i kolapsa valute.

Ovakvo smanjenje budžeta dolazi u vrijeme kada je Moskva očekivala povećanje plata i namjeravala izvršiti modernizaciju naoružanja svojih snaga, prema planu koji se trebao realizirati do 2020. godine. Međutim, po svemu sudeći ruski budžet za odbranu u narednoj godini ne bi trebao biti veći od prethodnog.

Pored finansijskih troškova, Moskva gubi mogućnost da ovu opremu i ljudstvo iskoristi na nekom drugom mjestu. Tako je, naprimjer, ruski ministar odbrane istakao da su desetine specijalnih snaga koje podržavaju operacije u Ukrajini povučene u oktobru, kako bi mogle pružiti savjetodavnu pomoć snagama sirijskog režima i pomoći im pri koordinaciji zračnih udara.

Borbeni avioni i bombarderi

Što se tiče ruskog oružja, koje se koristi u Siriji, Moskva je rasporedila više od 30 borbenih aviona, pored sofisticiranih i naprednih bombardera koji se koriste prvi put, te desetina helikoptera i bespilotnih letjelica. Rusko Ministarstvo odbrane otkriva da je ovog mjeseca i polovinom proteklog mjeseca 20-ak dalekometnih bombardera prešlo hiljade kilometara kako bi izvršili udare na ciljeve u Siriji.

Rusija je, također, lansirala 26 krstarećih projektila klase “Kalibr” iz Kaspijskog mora na 11 meta u Siriji u oktobru, dok je sa podmornice “Rostov-na-Donu” prvi put lansiran projektil tipa “Kalibr” iz Sredozemnog mora početkom ovog mjeseca. Ovi dalekometni napadi potvrđuju da Moskva posjeduje kapacitete, ukoliko se ukaže potreba za tim, da rastereti svoju avijaciju i njenu municiju u Siriji čiji jedan dan košta oko 750.000 dolara.

Međutim, opcija dalekometnog raketiranja također košta mnogo, s obzirom da cijena jedne krstareće rakete iznosi oko 1,5 miliona dolara. Ukoliko Rusija bude prinuđena intenzivirati dalekometne napade, onda bi to dovelo do udvostručenja troškova.

Što se tiče broja pripadnika zračnih snaga, Kraljevski institut združenih službi procijenio je prošlog mjeseca da je riječ o 1.350 vojnika. Ukoliko se tome pridodaju pomorske i kopnene jedinice direktno uključene u vojnu kampanju, onda se taj broj penje na oko 3.500 boraca.

Zahtjevan poduhvat

Izvori navode da će Moskva rasporediti više od 50 dodatnih bombardera u bliskoj budućnosti, jer je vođenje zračnih operacija sa tridesetak bombardera koji se intenzivno koriste također veoma zahtjevan poduhvat.

Novine USA Today prenose od zvaničnika američkog Ministarstva odbrane i oficira američkih zračnih snaga da je približno trećina ruskih aviona u Siriji prekinula letove u roku nekoliko sedmica od početka akcije, i to zbog klimatskih uslova ili nedostatka rezervnih dijelova. Nasuprot tome, procenat spremnosti borbenih aviona američke avijacije u prosjeku prelazi 80 posto godišnje.

Uz sve ovo treba dodati da bi eventualna upotrebe zračne baze Al-Sha’ayrat, na jugoistoku Homsa, u cilju povećanja broja borbenih letova, mogla udvostručiti vojne troškove Rusije.

Jedna takva baza zahtijevala bi i povećanje broja vojnika na otprilike 7.000 ukoliko sirijske i iranske snage ne budu u stanju braniti tu bazu.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime