Rusija ulazi u rat u Siriji!

0
14

Šam, Rusija – Pošto je pregovarala o regionalnom savezu protiv Islamske države zajedno sa Saudijskom Arabijom, Sirijom i Turskom, Rusija je odjednom odlučila da napusti svoju strategiju zbog turskog preokreta

Ankara je zapravo odlučila da se raziđe s Moskvom, otkazavši bez nekog posebnog motiva ugovor o cevovodu Turski tok i kreiravši sa Ukrajinom međunarodnu Islamsku brigadu s namerom da se destabilizuje Krim. Ona će takođe pomoći Islamskoj državi u borbi protiv Kurda.

Na isti način, Bela kuća je promenila svoju strategiju, nakon što je general Džon Alen odlučio da pomogne predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da napravi „bezbednu zonu“ za Islamsku državu u severnoj Siriji.

Na kraju, Moskva i Vašington su isposlovali: Uklanjanje Patriot projektila iz Turske, stvaranje Rusko-sirijske vojne komisije

Kraj zone bez letenja

NATO je postavio Patriot projektile u Tursku u januaru 2013. godine kako bi suzbio sirijsko Vazduhoplovstvo. Kao rezultat toga, džihadisti iz Al Nusra fronta su uspeli da preuzmu sever države, a ovu zonu bez letenja je na leto 2014. godine okupirala Islamska država.

Tako za vreme bitke za Kobane sirijsko Vazduhoplovstvo nije moglo da bombarduje Islamsku državu, već je Sirija računala na kopneni napad kako bi spasila grad.

Patriot projektili, koje su postavile Nemačka i Holandija, sada su u nemačkom i španskom vlasništvu. Oni će prvo biti revidirani i modernizovani, a zatim će ih ponovo postaviti u Litvaniju, na granicu sa Rusijom.

Uključivanje ruske vojske u rat u Siriji

Iako se Rusija uzdržavala od učestvovanja u vojnim operacijama od početka konflikta, ona je sada formirala Rusko-sirijsku vojnu komisiju.

Za nekoliko nedelja, u Damask je stiglo mnogo vojnih savetnika.

Dostavljeno je šest Mikoyan-Gourevitch MiG-31 aviona, koji su najbolji avioni presretači na svetu. Oni su bili kupljeni 2007. godine, ali je ugovor bio zamrznut. Na njihovu isporuku ne utiče embargo na oružje, pošto oni ne mogu da se koriste za održavanje javnog reda, već samo za nacionalnu odbranu.

Ruska vojska je takođe počela da snabdeva Siriju satelitskim fotografijama, a ovakva odluka bi mogla da preokrene vojnu situaciju. Zaista, džihadisti su više puta uspeli da pobegnu zahvaljujući satelitskim fotografijama koje je NATO slao islamskoj vojsci.

Konačno, ruski vojni savetnici poseduju brojne informacije koje mogu iskoristiti za proučavanje mogućnosti međunarodnog delovanja pod zastavom UN ili CSTO (Organizacija za kolektivnu bezbednost i saradnju).

Sastanak CSTO će se održati u Dušanbeu u Tadžikistanu 15. septembra. Ono što je važno za ovu organizaciju jeste da su u njen vojni savez uključene tri države sa muslimanskim stanovništvom – Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan, koje su mnogo spremnije na borbu protiv islamskih terorista nego Rusija.

Međutim, CSTO je tek 28. septembra 2012. godine dobio odobrenje za pokretanje mirovnih operacija.

Ograničena saradnja između Kremlja i Bele kuće

Saradnja između Kremlja i Bele kuće ima izvesne granice – Rusija želi da zbriše džihadiste pre nego što se okrenu protiv nje, dok se SAD nadaju da će neki od njih završiti u drugim konfliktima, kao što je bio slučaj sa Avganistanom, Bosnom i Hercegovinom, Čečenijom i Kosovom.

Izvesni ogranci islamskih grupacija su već stigli u Kerson u Ukrajinu gde već postoji „Prognana krimska vlast“.

Jasno je da povlačenje Patriot projektila predstavlja američku zamku. Vašington želi da Rusija smanji broj aktivnih džihadista, ali mu ne smeta ni da se Rusija uključi u konflikte u Siriji. Upravo zato ruski medved napreduje oprezno i obazrivo.

(informer.rs)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime