Rukovodstvo Elektroprivrede posjetilo rudnike Breza i Kakanj

0
1

zona-pilana(1)Breza, Kakanj –  Povodom obilježavanja Dana rudara, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica i članovi Uprave posjetili su danas rudnike mrkog uglja Breza i Kakanj.

Grabovica je tom prilikom izjavio da rukovodstvo JP Elektroprivreda BiH redovno obilazi rudnike za Dan rudara te sumira rezultate poslovanja tokom godine i analizira planove za narednu.

– Također, to je prilika da direktno zaželimo rudarsku sreću, kako samim rudarima tako i rukovodstvu rudnika – istakao je Grabovica.

Dodao je da je izuzetno zadovoljan realiziranim investicijama u rudnike budući da je Elektroprivreda BiH investirala više od 115 miliona KM tokom 2013, najviše u dokapitalizaciju i modernizacjiu opreme.

– Time su stvorene pretpostavke za bolju produktivnost i bolje poslovne rezultate rudnika kao i za sigurnije i bolje uvjete rada rudara. Zato na ovaj praznik imamo razloga za slavlje i možemo s optimizmom ući u narednu godinu u kojoj bi u rudnike trebali investirati dodatnih oko 70 miliona KM – rekao je Grabovica.

Direktor RMU Kakanj Mirsad Jašarspahić naglasio je da se ovogodišnje investicije u rudnik mogu nazvati historijskim s obzirom da je otvorena nova jama nakon više od 50 godina.

– Osim toga, u toku su radovi na tunelu Ribnica koji je strateški projekt za površinski kop Vrtlište, za čime postoji potreba već 30 godina i sada smo zajedno s Elektroprivredom BiH pronašli model po kojem će projekt biti realiziran – pojasnio je Jašarspahić.

U procesu dokapitalizacije RMU Breza Elektroprivreda BiH će investirati ukupno 32,5 miliona KM, a vrijednost ugovorenih i najvećim dijelom realiziranih investicija iznosi 24 miliona KM.

Preostala ulaganja predviđena su za rekonstrukciju glavne trafostanice, izradu glavnog vodosabirnika, sanaciju jamskih prostorija, te za nabaku utovarivača i ostale rudarske opreme.

U prethodna dva dana rukovodstvo Elektroprivrede BiH posjetilo je rudnike Gračanica, Abid Lolić, Zenica, Kreka i Đurđevik.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime