Rukovodilac Ureda za dijasporu na dženazi trojici Krajišnika stradalih u Poljskoj

0
28

dzen-kar-ruk-ur-bd-10-2013-1Velika Kladusa, Bosanska Krupa,  Sarajevo – U nedjelju, 20. oktobra 2013. godine, obavljena je dženaza trojici mladih Krajišnika koji su svoje živote ostavili u Poljskoj vračajući se sa utakmice iz Litvanije. Dženazi je prisustvovalo više od deset hiljada ljudi a istu je predvodio izaslanik Reisu-l-uleme, mr. Mirsad ef. Kalajdžić, rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu.

U nastavku prenosimo govor Mirsad ef. Kalajdžića sa dženaze:

“A ti, o dušo smirena, vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa uđi među robove Moje, i uđi u džennet Moj!”

Neka je hvala Uzvišenom Allahu dž.š.koji nas je učinio sljedbenicima Uzvišene vjere dini Islama koja nas uči da smrt nije konačni kraj, nego promjena stanja i odlazak iz prolaznog svijeta u vječnost, a život na ovom svijetu nam i služi da pomoću njega pribavimo sebi spas i sreću na ahiretu. Neka je salavat i selam na sve poslanike od Adema do Muhameda a.s.

Poštovani prisutni, Dozvolite mi da Vas u ime uvaženog reisu-l-uleme Husejin ef. Kavazovića kao njegov izaslanik koji je bio zadužen i za organiziranje i predvođenje Bajram namaza u Litvaniji  poselamim Esselamu alejkum ve rahmetulahi ve berekatuhu i da izrazim žaljenje, tugu i solidarisanje cijele IZ-e u BiH sa porodicama nastradalih, kao i svima Vama koji ste danas ovdje u Krajini.

Braćo i sestre,

Odlazak sa ovog svijeta tri mlada i gotovo bezgriješna bića je veliki gubitak ne samo za njihove porodice, nego i  čitavu naciju. Kao što smo se svi zajednički radovali u Kaunasu na postignutom uspjehu, tako smo i danas u velikom broju došli ovdje da podijelimo bol i tugu sa porodicama, komšijama i prijateljima nastradalih.

Danas su sa nama predstavnici države, Islamske Zajednice, fudbalskog saveza, navijača, politike, privrede, diplomatije, predstavnici drugih konfesija, brojni mediji, Bosanci i Hercegovci kojima je ova zemlja i ovaj narod u srcu i duši.

Današnji dolazak sviju nas od Drine do Une, Save i Neretve govori na najbolji način da su u BiH još uvjek živi i na snazi ljudski osjećaji međusobnog potpomaganja i solidarisanja.

Braćo i sestre.,

Svaka smrt, a posebno mladih osoba iznova nas podsjeća na kratkoću našeg životnog vijeka i na na našu prolaznost.

Trebamo biti ponosni na našu omladinu koja u najboljim godinama svoga života i pored velikih teškoća sa kojima se susreće, izražava svoju ljubav, vezanost i odanost domovini, kao i spremnost na odricanje i žrtvu.

dzen-kar-ruk-ur-bd-10-2013-3

Nesmijemo nikada zaboraviti ni doprinos ovih mladića, koji su u želji da podrže nacionalni tim i svoju domovinu na tom putu položili i svoje mlade živote. Obavezali su nas i naš današnji ovodunjalučki rastanak sa njima  imat će smisla ukoliko ih nezaboravimo i ukoliko budemo u interesu jedinstva jačali naše redove, rušeći na taj način barijere koje nas razdvajaju.

Iako je bila obaveza sviju nas da danas budemo ovdje u Krajini, želim se zahvaliti svima Vama na dolasku, moleći Uzvišenog Allaha dž.š. da vas nagradi i da ukabuli dženaze namaze koje smo klanjali.

Upućujem dove da naš Gospodar oprosti grijehe ovim mladićima, da ih uvede u prelijepi Džennet, da svima nama, a posebno njihovim najmilijima olakša ove teške dane i podari sabura.

(rijaset)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime