Rudo: U znak sjećanja na 101 ubijenog Bošnjaka u rijeku Lim bačene ruže .

0
19

Spuštanjem ruža u rijeku Lim i polaganjem cvijeća na spomen obilježju u Starom Rudom, obilježen je Dan sjećanja na žrtve ratnih zločina počinjenih u ovom gradu. Pred duše nevinih, koji su prije 25 godina odvođeni od svojih kuća, zatvarani i na kraju ubijeni, u džamiji Kara Mustafa – paše Sokolovića u Rudom proučena je hatma dova.

U tužnoj koloni Ruđana bio je i načelnik ove Općine, Rato Rajak.  Sanida Čeljo u Rudom je proučila fatihu pred dušu svoga oca, koji je sa komšijama odveden iz svoje kuće kod pijace. – Mi smo bili u Priboju i posljednji put nam je dolazio negdje prije 10. juna.

Više ga nikad nismo vidjeli. Momka koji je s njim odveden i ubijen našli su u grobnici Omačina, a mog baba još nema. Niko neće da kaže gdje je njegovo tijelo – kaže Senida. Posmrtne ostatke svoga brata Esad Brajanović pronašao je u grobnici u Miljevini kod Foče.

– Policija ga je odvela sa kućnog praga kao na saslušanje, ali se ispostavilo da je to bilo etničko čišćenje. Bio je zatvoren par mjeseci u kasarni bivše JNA u Rudom, gdje je zajedno sa ostalima maltretiran. Jedne noći pokušao je da se spasi, ali stražar gaje primijetio i teško ranio – dodaje Brajanović.

Sabaheta Muratović oca Hasiba Hamzića posljednji put vidjela je u grupi zarobljenih civila iz Starog Rudog. Na obali Lima su pretrešeni i opljačkani, a zatim odvedeni u nepoznatom pravcu. Dvije i po decenije poslije u Rudo je došla sa sinom, koji je tada imao nepunih pet godina.

– Svaki put kad dođem pokušavam da budem jaka, ali teško je. To se nikad ne može zaboraviti – kroz suze govori Sabaheta.

– Pretpostavljam da je ubijen možda i u kući. Nedužan, civil i to mi najteže pada. Da je bio vojnik možda mi ne bi bilo ovako, jer rat je, ali ubiti nedužnog civila, komšiju, ubijati stare žene i djecu to ne mogu da shvatim. I svake godine kad dođem pitam zašto on i zašto ti nedužni, nevini, stari – kaže Zijada Sulčani, čiji je otac Osman Muratović ubijen u 60. godini života.

Tokom agresije u Rudom je ubijen 101 civil, a protjerano je ili deportirano svih 3130 stanovnika bošnjačke nacionalnosti. Većina žrtava ubijena je 29. i 30. jula, na dan kada su Limom ponovo zaplovile ruže sa željama da se ne zaborave nevini.

– Ne samo da niko za zločine niko nije odgovara, već na Dan sjećanja iz Priboja organizuju rafting, koji će proći ispod mosta sa kojeg mi bacamo ruže. Rafting je održavan u drugoj sedmici avgusta, ali su to pomjerili i ja to vidim kao provokaciju – kaže Zijad Muratović.

On dodaje da su četiri tužioca Tužilaštva BiH vodila istragu o zločinima u Rudom.

– Predmeti su stajali po godinu dana u ladici, a da nisu dati SIPA-i da istražuje. Tek prije par mjeseci predmeti su objedinjeni u jedan, tako da je istraga tek na početku – ističe Muratović.

Načelnik Rudog Rato Rajak zahvalan je organizatorima skupa koji su mu omogućili da bude s njima, te da na spomen obilježje ruđanskim Bošnjacima položi vijenac cvijeća.

– Drago mi je što imam priliku da izrazim svoje saučešće, da iskažem poštovanje prema stradalnicima, te da kao načelnik mogu da pošaljem poruku razumijevanja tuđe boli i tuge i poruku za bolji život naših generacija u budućnosti – kazao nam je Rajak.

(AVAZ)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime