Rudnik mrkog uglja će zaposliti do 150 ljudi

0
49

5444d55f-63f0-4183-9808-1d6ab0765237-untitled-1-718x446Bosanski Novi – Na području Lješljana, Devetaka i Cerovice kod Bosanskog Novog najkasnije do 2017. godine mogla bi početi eksploatacija mrkog uglja. Potvrdio nam je to jučer Dragutin Đurašinović, savjetnik općinskog načelnika za razvojne projekte.

Prema njegovim riječima, nakon što su okončana istraživanja, počela je izrada i idejnog rudarskog projekta.

Studija opravdanosti

– Godišnja proizvodnja u rudniku bi, prema studiji o ekonomskoj opravdanosti, mogla iznositi između 300 i 500 hiljada tona mrkog uglja – kaže Đurašinović.

Prema njegovim riječima, u rudniku bi u tom slučaju moglo biti zaposleno između 130 i 150 ljudi.

300-500 hiljada tona godišnji iskop

225.000 KM plaćena jednokratna naknada

Realizacija ovog projekta, vrijednog oko 25 miliona maraka, počela je prije dvije godine potpisivanjem ugovora o dodjeli koncesije između resornog ministarstva Vlade RS i firme “Privredni preporod”, čiji je vlasnik ruski multimilioner Oleg Burlakov.

Preuzete obaveze

Ugovor o dodjeli koncesije za korištenje mrkog uglja i bentonita na ležištu Lješljani preduzeću “Privredni preporod” potpisan je 28. maja 2012. godine, a prethodila mu je uplata jednokratne naknade za koncesiono pravo za eksploataciju mineralnog resursa od 225.000 maraka.

Tada je rečeno da se koncesionar obavezao da će izraditi projektnu dokumentaciju za eksploataciju i nabaviti opremu za 35 mjeseci, a nakon toga u roku od mjesec početi s eksploatacijom.

Rezultati istraživanja

Najnovija istraživanja pokazala su da se na lokacijama oko Bosanskog Novog nalazi ležište s oko 23 miliona tona mrkog uglja i oko šest miliona tona bentonita. U Lješanima je postojao rudnik uglja, ali je zatvoren prije početka Drugog svjetskog rata.

(bh-info.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime