Rudnik Kakanj dobio opremu vrijednu 18 miliona maraka!

0
7

jama-begici18

Kakanj – Rudnik mrkog uglja Kakanj jučer je dobio prvu turu 18 miliona KM vrijedne opreme, širokog mehaniziranog čela, koja će u narednom periodu biti postavljena u jamu Begići!

Ovo ulaganje u Rudnik mrkog uglja Kakanj dio je programa Vlade Federacije BiH, koja je punom parom krenula u investicioni ciklus od 2016. do 2018. godine, a 320 miliona KM namijenjeno je za rudnike mrkog uglja koji posluju u okviru koncerna „Elektroprivrede BiH“.

Veća sigurnost

Obećanja Nermina Džindića, ministra energije, industrije i rudarstva, zaživjela su u kratkom vremenskom rasponu, što su pokazali i prvi šleperi koji su jučer stigli u krug jame Begići RMU Kakanj. Reporteri „Dnevnog avaza“ prisustvovali su dovoženju opreme, što je izazvalo oduševljenje među komoratima.

 

Rudari oduševljeni opremom koja će im uveliko olakšati rad

– Ovo je spas – govorili su rudari dok je dizalica spuštala prve dijelove opreme.

Kasim Alajbegović, generalni direktor RMU Kakanj, kazao je za naš list da je oprema u širokom čelu broj 27, koje je pred likvidacijom, stara više od 35 godina.

– Ovo je najnovija tehnologija u podzemnoj eksploataciji. I nas raduje što je konačno počela stizati oprema u skladu s potpisanim ugovorom i obavezama koje je isporučilac opreme „Becker-Warkop“ iz Poljske preuzeo – naveo je Alajbegović.

kasim-alajbegovic11

Alajbegović: Oprema bila stara 35 godina

Jedno ovakvo čelo već je uvedeno u RMU Breza 2014. godine, u jamu Kamenice. Značaj opreme po posljednjem tehnološkom dostignuću, koja će uveliko pomoći komoratima u zaradi hljeba sa sedam kora, višestruk je – zaštita i veća sigurnost rudara, veća proizvodnja uglja, povećanje produktivnosti i smanjenje proizvodne cijene za konkurentan kilovat-sat električne energije.

Nastavak ulaganja

Nevad Ikanović, izvršni direktor „Elektroprivrede BiH“ za proizvodnju, kazao je da će to preduzeće nastaviti s investiranjem u rudnike.

– Naredni rudnik gdje ide isti projekt mehaniziranog čela jeste RMU Zenica. Do kraja ove godine planovi su da i za Rudnik Kreka raspišemo tender za nabavku širokog mehaniziranog čela, a 2017. godine u planu je još jedno čelo za Rudnik Breza – najavljuje Ikanović.

nevad-ikanovic11

Ikanović: Planovi za nove nabavke

Ovo je početak ciklusa najvećih ulaganja u rudnike u Federaciji. Prethodna vlada u četiri godine investirala je oko 150 miliona KM, dok Vlada SDA – SBB – HDZ za dvije godine planira uložiti 320 miliona KM.

Plasto: Ispunjavamo obećanja

Muhamed Plasto, izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje i održavanja u RMU Kakanj, naglasio je da se polako realizira ono što je obećano rudarima.

muhamed-plasto

Plasto: Pozitivni efekti

– To je humanizacija rada. Riječ je o opremi koja će u dobroj mjeri osigurati radni prostor u stopostotnom iznosu. Tako je ovom podgradom osiguran radni prostor u kompletu. Radi se o vrlo sofisticiranoj opremi. Prosti, manuelni rad radnika svodi se na najmanju mjeru – kazao je Plasto.

Plan za rudnike u FBiH

  • 158 miliona KM Rudnik Kreka
  • 70 miliona KM Rudnik Kakanj
  • 40 miliona KM Rudnik Breza
  • 35 miliona KM Rudnik Đurđevik
  • 12 miliona KM Rudnik „Abid Lolić“ Nova Bila

Autor: E. TRAKO

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime