Rudari zadovoljni i poslom i platom

0
4

Rudari zadovoljni i poslom i platom

Sarajevo, Banovići – Blizu 3.000 rudara koji rade u Rudniku mrkog uglja Banovići zadovoljno je poslom. Kažu da su im plate redovne i da jedan rudar u prosjeku dobije mjesečno oko 1.500 KM.

Jedini rudnik u FBiH koji je izvan koncerna “Elektroprivrede BiH” posluje bolje nego većina ostalih rudnika. Zapošljavajući oko 3.000 radnika te ostvarujući godišnje prihode od više od 150 miliona KM, Rudnik mrkog uglja Banovići je žila kucavica razvoja ove općine. Međutim, da bi Rudnik bio u poziciji u kakvoj je sada, bilo je potrebno mnogo muke i truda, kažu nam rudari, te dodaju da je najodgovorniji i najzaslužniji za to njihov direktor Munever Čergić, koji je na ovoj poziciji od 2004. godine.

Pričaju kako je bilo teško prije 12 godina, te kako su zahvaljujući novoj upravi uspjeli podići Rudnik na noge i obezbijediti da danas veliki broj žitelja Banovića ima zaposlenje. Dok se vozimo “ćirom” kojim rudari svakodnevno dopremaju ugalj od kopa do Banovića prugom dugačkom oko šest kilometara, rudar Demir kaže nam da su zadovoljni poslom.

“Radim na prevozu. Imamo ljude koji rade na utovaru i tako svakodnevno prevozimo ugalj. Ima nas dosta, oko 3.000, lijepo je, plate redovne, općina se razvija, još kad se izgradi termoelektrana bićemo sami svoji gospodari. Imaćemo finalan proizvod, neće nam biti potrebna ‘Elektroprivreda'”, priča Demir, ponosan na ono što su ostvarili rudari i Uprava.

Samir, mladić koji je ove godine počeo raditi u ovom rudniku, kaže da je plata dobra i redovna i da nije tako teško raditi u rudniku kad imate uslove i dobre kolege koji vam pomažu.

Munever Čergić, generalni direktor Rudnika, rekao je da su nabavili četiri nova dampera, što će im uveliko olakšati rad i prevoz uglja.

Ističe da su u zadnjih 11 godina, kako je na čelu Uprave, nadljudskim naporima i mudrim potezima doveli do toga da Rudnik Banovići danas vrijedi kao jedno ozbiljno veliko preduzeće, pogotovo ako uzmemo u obzir projekte koji su planirani za naredni period, a to su izgradnja termoelektrane, cementare i kamenoloma. Dodaje da će Rudnik zajedno s opštinom učestvovati i u izgradnji turističkih potencijala, koji su značajni, kako je istakao, u njihovoj opštini. Uspjeli su, kako kaže, investirati i oko 130 miliona KM u rudnik u zadnjih 12 godina, a već u ovoj godini imaju 11 miliona KM investicija.

“Investicije uglavnom radimo iz amortizacije, koja je oko 9-10 miliona, i dobiti, koja je u prosjeku godišnje preko tri miliona. Potpomognemo se negdje i kreditom”, rekao je Čergić i dodao da je u ovoj godini primljeno 256 novih radnika u Rudnik i da vjeruje da će u narednom periodu biti mjesta za još radnika.

Od 1994. do 1999. godine RMU Banovići je poslovao u sastavu preduzeća Rudnici uglja Tuzla, u kojem su bili Rudnik Kreka, Rudnik Đurđevik i Rudnik Banovići.

“Mi smo 1998. godine zatražili izlazak iz tog zajedničkog preduzeća zbog propadanja rudnika, jer smo spali na dva kamiona i bili bez ikakvih investicija. Bilo nam je jasno da bi bez promjene situacije rudnik za godinu ili dvije potpuno propao i bilo bi ga nemoguće podići. U to vrijeme su rađene i neke studije o prestrukturiranju i zaključeno je da je rudnik besperspektivan i da ga treba zatvoriti. Međutim, mi najbolje poznajemo lokalnu zajednicu, jer ne bi bilo ni lokalne zajednice da nema rudnika i sve što se događa u Banovićima događa se zbog rudnika. Tokom 2001. godine Alijansa za promjene je uzela rudnik i na čelo je došao drugi direktor iz SDP-a. Oni su tri godine životarili i ostvarili su minimalne investicije od 4,5 miliona KM. Uspjeli smo 2004. godine uvjeriti vlast, koja se u međuvremenu promijenila, i u maju te godine došli smo na čelo Rudnika. Brzo smo uspostavili ravnotežu i prvo što smo uradili jeste da smo ukinuli kompenzacije, jer ako iko zna prodavati ugalj, onda smo to mi. Tu godinu smo odmah završili pozitivnim rezultatom i zadržali smo nivo proizvodnje. Počeli smo plaćati PIO i druge poreze i negdje od 2006. godine plaćamo sve obaveze državi”, rekao je Čergić.

Jeftinija i veća proizvodnja

U Rudniku ističu da će pokrenuti i proceduru nabavke transportnog sistema s drobilicama i da očekuju da time pojeftine i povećaju proizvodnju, kako bi do 2019. bili spremni dočekati termoelektranu, koja bi tad trebalo da počne s radom. Istovremeno, kako tvrde u Rudniku mrkog uglja Banovići, time bi snabdijevali i Blok 6 i Blok 5 u Tuzli, jer Blok 6 radi isključivo na mrki ugalj, a Blok 5 do 25 posto na mrki, a ostalo na lignit iz Kreke.

(nezavisne.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime