RTRS mora platiti 3.000 KM zbog laži o tuzlanskoj Kapiji

0
27

sinisa-mihailovic-rtrs-300x164Tuzla, Banja Luka  ̶   Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) odbilo je žalbu Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) i potvrdilo prvobitno rješenje RAK-a na osnovu kojeg ta televizija mora platiti kaznu od 3.000 KM za neprofesionalno izvještavanje o tragediji na tuzlanskoj Kapiji.

RAK je, postupajući po brojnim prijavama građana i institucija, među kojima su i prijave Fondacije Istina, Pravda, Pomirenje te Udruženja BH Novinari, utvrdio da je RTRS u prilozima emitovanim 26. januara 2013. godine u Dnevniku i 1. februara 2013. u emisiji Nekad bilo prekršio odredbe člana 5. o pravičnom i nepristrasnom izvještavanju Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama.

RAK je konstatovao da je RTRS “svjesno dovodila u pitanje pravilnost činjeničnog stanja koje je utvrdio Sud BiH u krivičnom postupku protiv generala Đukića, a samim tim i pravilnost donesene sudske presude, premda je bio svjestan da je u vrijeme emitovanja spornih sadržaja ista već bila preispitana u žalbenom postupku, te potvrđena drugostepenom presudom Apelacionog odjeljenja Suda BiH. Takvim ponašanjem, prema ocjeni Vijeća, žalilac je pokazao svijest i namjeru da dovede u sumnju pravilnost i zakonitost sudske pravosnažne presude, odnosno utvrđenog činjeničnog stanja”.

Autor sramotnog priloga i emisije je novinar RTRS-a Siniša Mihailović, a ogroman medijski prostor je dat Jugoslavu Petrušiću, koji je iznio niz neistina o onome što se dogodilo na Kapiji. Petrušić, koji se predstavlja kao francusko-srpski obavještajac, je inače osoba čije tvrdnje iznesene na ovdašnjim i televizijama susjedne nam Srbije, malo ko uzima za ozbiljno. Novinarima, kojima je to cilj, obično posluži kao dobar sagovornik za tobože ekskluzivna i nova saznanja o događajima iz proteklog rata.

Kompletno obrazloženje RAK-a možete pronaći ovdje.

http://www.fondacija-ipp.ba/novosti/rak.pdf

(Klix.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime