RS uskraćuje pomoć Bošnjacima Bratunca

0
36

br2Bratunac – Velike poplave u Bosni i Hercegovini pričinile su značajne štete i u opštini Bratunac. To je posebno pogodilo ovdašnje Bošnjake povratnike iz dva razloga. Prvo što su oni mahom nezaposleni, a drugo što je opštinska administracija zakazala.

Tokom i nakon poplava nije imala razumjevanja za povratničku populaciju, a isto se ponaša i vrh RS-a.

„U opštinu Bratunac vratilo se oko 7.000 Bošnjaka. Poplave su u bošnjačkim naseljima porušile šest mostova, više kilometara asfaltnih puteva i mnoge makadamske. Uništeno je nekoliko kuća, a oko 100 je oštećeno. Preko 50 klizišta i dalje ugrožava mnoge mjesne, ali i magistralni put Bratunac-Zvornik. Štet ima u svim naseljima, ali su najveće u Konjević polju i okolnim naseljima, Podčaušu i Hranči. Lokalna i entitetska vlast iz Banja Luke, nije uputila nikakvu pomoć u ova naselja”, kaže nam Ramiz Salkić, podpredsjednik RS-a, koji je nakon poplava posjetio dio bošnjačkih naselja u Bratuncu.

Ipak, Bošnjaci povratnici u Bratunac nisu potpuno ostali na cjedilu.

„Povratnici su se uz pomoć prijatelja samoorganizovali i sami su odmah počeli akcije na eliminisanju šteta koje su pričinile poplave. Očišćeno je nekoliko farmi krava muzara, sanirali su veći dio oštećenih mjesnih puteva, rasćišćavaju i nanose sa poljoprivrednih parcela. Odmah nakon poplava stigla je i značajna pomoć Civilne zaštite Federacije, te nekolicine firmi iz većeg entiteta. Dopremljen im je veliki broj paketa hrane i sredstava za čišćenje. Značajnu pomoć za ovdašnje povratnike uputila je firma Bekto-preciza iz Goražda, a iz istog grada pomoć je uputio Sindikat BH telekoma. U akciji pomoći učestvuju mnogi Bošnjaci iz ovih krajeva, koji žive u gradovima F BiH, posebno iz Sarajeva, te oni koji su u inostranstvu. Značajnu pomoć dopremila je nevladina organizacija CMOK u saradnji sa donatorima iz Holandije. Sve to pomaže normalizaciji života povratnika nakon poplava”, objašnjava Ramiz Salkić.

Poplave su uzrokovale ogromne štete na mnogim poljoprivrednim parcelama. Usjevi su uništeni uz rječice Kravicu, Glogovsku rijeku, Voljevičku i uz Drinu.

„Problemi koje su ovdje stvorile poplave ni izbliza nisu riješeni, ali je za pohvaliti samoorganizovanje povratnika na rješavanju problema. Njima je nužna dodatna pomoć u sadnom materijalu, jer će morati presijavati mnoge parcele, potreban je kreč u prahu radi dezinfekcije poplavljenih oranica, potom pomoć farmerima da revitalizuju mehanizaciju, koja je oštećena u poplavama. Samo tako će moći da ponovo zasiju poplavljene parcele. Zato bih apelovao na sve one koji mogu pomoći Bošnjacima povratnicima i istovremeno se zahvalio onim koji su pružili pomoć”. Poručio je Ramiz Salkić.

Povratnici u opštini Bratunac imaju oko 50 farmi krava muzara. Oni su ove godine zasadili oko 250.000 sadnica jagoda, više desetina hektara je zasađeno malinom i drugim voćem, a brojni su i pčelari. Njima je ratarstvo i voćarstvo najveći i najbolji saveznik u pokušaju osiguranja samoodrživog povratka.

(Istočna Bosna)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime