RS uplašena: Pripremaju odgovor na federalni Zakon o pravima povratnika

1
1

10001316_724526007611848_1129690574_nPodrinje, Sarajevo – Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić  je potvrdio da je SNSD predložio zaključak kojim bi entitetski parlament obavezao Vladu da, ukoliko stupi na snagu federalni zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto življenja, za narednu sjednicu Skupštine RS-a pripremi odgovarajući akt kao odgovor na taj potez.

On je kazao i da je Klub poslanika SNSD-a pripremio ustavnu tužbu, ako taj federalni zakon stupi na snagu, cime bi se odmah išlo s zahtjevom Ustavnom sudu BiH za privremenu mjeru i stavljanje van snage tog zakona.

-Preduzet ćemo sve pravne mjere koje moraju biti pravno odbranjive i provodive – dodao je Radojičić u izjavi novinarima u Narodnoj skupštini RS-a.

Tvrdi da se tim zakonom, koji je Predstavnicki dom federalnog parlamenta usvojio 1. aprila, također narušava još jedan sistem jer se gradjanima povratnicima iz FBiH u RS daje pravo glasa u RS, a sva socijalna prava zadržavaju u FBiH.

-Međunarodna zajendica mrtva-hladna spava na to što je u prvoj rečenici tog zakona Federalna vlada navela da ne postoji jasan ustavni osnov za taj zakon – ustvrdio je on i dodao da RS mora tražiti pravnu reakciju na taj zakon.

-Da li je to ovaj prerađeni zakon o prebivalištu i boravištu RS ili donošenje nekog drugog zakona, koji ce se ticati gradjana RS, kojima drugi entitet daje dodatna prava, to je stvar rasprave – precizirao je on.

Ponovio je da bi bilo bolje donijeti zakon o prebivalištu i boravištu na nivou BiH, s obzirom na način na koji je uspostavljen taj cjelokupni sistem.

-Svako parcijalno rješenje, koje se tice samo jednog entiteta ili Distrikta Brčko otvara prostor i probleme na drugoj strani – rekao je Radojičić i dodao da RS treba provodiv zakon, bez obzira kako se on zvao, a koji ce riješiti “problem koji postoji, fiktivno boravište i prebivalište, putujuce birače, pa do izazova za MUPRS-a koji mogu biti sigurnosne prirode”.

Ali zbog blokade na nivou BiH, kazao je, niko u ovom momentu ne može garantirati da li će i kada zakon biti usvojen državni zakon o prebivalištu, a da bi bilo optimalno da se “završi ta priča” i u Domu naroda Parlamenta BiH, kao što je to bio slučaj s zakonima o JMB-u i popisom.

E.D.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime