RS rekorder u svijetu po broju praznika u januaru

0
5

SetWidth678-Zatvoreno-1Podrinje – Bosanskohercegovački enitet Republika Srpska (RS), prema broju neradnih dana tokom januara, spada u rekordere, ne samo u regiji, nego i u Evropi.

Kada se zbroji praznovanje Nove godine, pravoslavnog Božića, Dana RS, pravoslavne Nove godine, zakonsko pravo za pravoslavne vjernike na dvodnevni izostanak s posla zbog proslava krsnih slava, nije čudo što se prvi mjesec u godini u ovom bh. entitetu naziva “svetim januarom”.

U januaru čak 13 neradnih dana

Stanovnici Republike Srpske ove godine u januaru praznuju 13 dana, koliko se u nekim zemljama praznuje tokom cijele godine. U kalendar neradnih dana uvedeni su i svi vjerski praznici Srpske pravoslavne crkve. Praksa prema kojoj je vjerskim praznicima u RS dodijeljen status državnih praznika legalizovana je još 1992. godine kada je na inicijativu Radovana Karadžića, tadašnjeg predsjednika RS kojem danas Haški tribunal sudi za genocid i druge teške zločine, skupština bosanskih Srba donijela Zakon o slavama i svetkovinama.

Predstavnici probosanskih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske vodili su više od tri godine pravnu bitku kako bi došlo do usvajanja novog zakona o praznicima RS, kojim bi se razdvojili vjerski od entitetskih praznika, a time i ispoštovalo ustavno načelo ravnopravnosti konstitutivnih naroda u RS. Zakon o praznicima RS na snagu je stupio 2007. godine, ali u proteklih pet godina ništa se značajno nije promijenilo Praznici koji se slave na teritoriji BiH su Nova godina (1. i 2. januar), odnosno Praznik rada (1. i 2. maj). Treći praznik koji se slavi u cijeloj državi je 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom.

Pad priliva sredstava zbog velikog broja praznika

U RS-u, pored zajedničkih praznika, neradnim danom se obilježavaju i 9. januar (Dan RS-a) i 21. novembar – dan kada je potpisan Dejtonski sporazum i uspostavljen mir u BiH. U Federaciji su ta dva dana obični radni dani. Slična je situacija je i u Federaciji BiH. Prema Zakonu o praznicima Federacije BiH, dok se u RS redovno radi, u Federaciji se praznuje 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH i 25. novembar kao Dan državnosti BiH.

I kod ovih datuma nema saglasnosti sva tri konstitutivna naroda, jer se slavi u Federaciji, dok se u RS-u tada radi kao i svakog drugog dana. Izvještaji Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Poreske uprave RS, iz godine u godinu, u januaru bilježe znatan pad priliva sredstava upravo zbog velikog broja neradnih dana u RS-u. Predsjednik privredne komore RS-a Borko Đurić komentarišući stanje u privredi ovog bh. entiteta, postavio je pitanje i da li u RS-u treba biti praznika koliko ih ima sada.

Veliko opterećenje za privredu

“Smatram da svi praznici ne bi trebali radnicima biti plaćeni, da svaki dan plaćenog praznika po radniku dnevno iznosi 60 konvertibilnih maraka i nosi sa sobom opterećenje od deset miliona konvertibilnih maraka dnevno za privredu”, naveo je Đurić. On se založio za pristupanje izmjenama Zakona o radu RS-a, kojima bi ova oblast bila regulisana. Ekonomski analitičar Damir Miljević ističe da je jedan od stalnih problema s kojima se privreda u RS, ali i u cijeloj BiH susreće, osim visokih fiskalnih stopa i prevelik broj prazničnih dana.

„Mi smo prvi u Evropi po broju prazničnih dana, što onih koji se obilježavaju kao entitetski, državni, a potom i vjerski. Sve to se neminovno odražava na konkurentnost naše privrede, ali kako je malo vjerovatno da će se postići dogovor oko zakona o praznicima na nivou BiH, malo je vjerovatno da možemo očekivati neke promjene na bolje“, istakao je Miljević.

Praznike svog naroda pretvara u praznik entiteta 

Ideju predsjednika Privredne komore RS-a o neplaćanju radnika u praznične dane nazvao je „ortodoksnom glupošću“.

“Ne određuju radnici kalendar praznika i ne znam gdje je to u svijetu na takav način regulisano”, kazao je Miljević. Vlada RS nastavlja s praksom da svojim uredbama i dalje vjerske praznike srpskog naroda pretvara u zvanične praznike RS-a. Najveću štetu od toga imaju privatni poduzetnici koji, bez obzira na nacionalnu pripadnost i vjerska uvjerenja, moraju poštivati odluke Vlade, jer u protivnom bivaju suočeni s visokim novčanim kaznama zbog rada u dane praznika.

(pressing.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime