RS nije proizvod rata, niti genocida, kao što Sarajevo hoće da joj podmetne

4
6

Milorad Dodik

BiH – Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je RS 9. januara formirana kao država i da će nastaviti legitimno da gradi svoj državotvorni karakter i jača svoju autonomiju.

On je istakao da u vezi sa proslavom 9. januara – Dana i krsne slave RS-a postoji konsenzus svih političkih stranaka u RS-u, i onih u vladi i u opoziciji, što je dobro, i što govori o tome koliko je to važno za Republiku.

Dobro iskustvo sa Rusijom

“To nije pitanje odmjeravanja moći ni snage, nego je riječ o pokušaju redefinisanja i predstavljanja historije na drugi način”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da RS nije proizvod rata, niti genocida, kao što Sarajevo hoće da joj podmetne, te podsjetio da je RS formalno nastala 9. januara, odnosno nekoliko mjeseci prije oružanih sukoba i izraz je volje naroda u BiH u momentu raspada bivše SFRJ.

“Republika Srpska može da bude u BiH definisanoj po Dejtonskom sporazumu. RS ne vidi svoju budućnost u centralističkoj BiH, ona će se tome suprotstavljati”, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da srpski narod ima dobro iskustvo sa Rusijom, koja nikada nije tražila nikakav ustupak za podršku koju je nesumnjivo davala RS-u, i da se to mora poštovati.

“S druge strane, imamo Zapad koji i dan-danas traži da se odreknemo nekih naših nacionalnih pozicija, pa i same RS, jer je to, po njima, neki put kojim treba da idemo. U suštini, oni se vježbaju na nama, ne uvažavaju realnost i ne čuju ono što mi govorimo”, dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da je politika RS i dalje vezana za evropske integracije, ali da RS nije spremna da se odrekne saradnje sa Rusima.

Govoreći o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je rekao da se procedure ostvaruju svojom dinamikom, da je završena određena faza na nivou pravosuđa i da još treba da se potvrdi i objavi u Službenom glasniku.

Pritisci na referendum

Dodik je potvrdio da postoje pritisci da referendum ne bude održan, prije svega, od međunarodnog faktora, visokog predstavnika, koji brani nasilje koje je sam sprovodio, te ocijenio da će doći vrijeme kada će sve te njihove odluke morati da se revidiraju jer su neodržive, protivne međunarodnom pravu i Ustavu BiH i protiv volje naroda.

Prema njegovim riječima, pokušavaju da referendum prikažu kao antidejtonsku aktivnost, a referendum je baziran na stvarima kojih inače nema u Dejtonu.

“Pravosuđe u BiH nije predviđeno Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom. Visoki predstavnik BiH duži niz godina spekuliše sa međunarodnim pravom, pogrešno ga tumači i koristi svoju poziciju, moć, da to prezentuje zemljama, koje to lako prihvataju, bez uvida u pravo stanje stvari, kako bi zaštitio svoju poziciju”, naglašava Dodik.

Predsjednik RS kaže da ništa nije urađeno u skladu sa propisima.

“Na nivou BiH mogu da se uvode nove nadležnosti isključivo sporazumom strana, a te strane su definisane Dejtonom, i to su Republike Srpska i Federacija BiH. Dakle, BiH nije strana, ona je neka izvedenica, ona je nešto što može, a ne mora biti. Ona je ono

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. Sta reci ….Medjunarodna zajednica (€uropa), dopustili su mu da se ovako ponasa,
  i vidio da moze ,nagradzeni cetnickom tvorevinom 1995g,
  i to ce ovako ostat sve dok zapadni kjafiri ne odluce drukcije.!

  Imali MILFARE Olivere da sta doda na ove izjave Dode dokazanog psihopate,
  to je Bosic potvrdio PTSP sindrom..!

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime