RS ignorira Dan državnosti BiH: Odricanje od ZAVNOBiH-a i revizija istorije BiH

0
33

rs-ignorira-dan-drzavnosti-bih-odricanje-od-zavnobiha-i-revizija-istorije-bihPodrinje – Time je obnovoljena bosanskohercegovačka državnost u granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, a BiH postala  jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Puna ravnopravnost

Uoči zasjedanja ZAVNOBiH-a vrhovni komadant NOP-a Josip Broz Tito prihvatio je koncepciju o BiH kao ravnopravnoj federalnoj jedinici, i rekao: “BiH mora biti ravnopravna republika najmanje onoliko koliko su to Srbija i Hrvatska. I drugo, Muslimani moraju biti apsolutno ravnopravan narod, u mjeri koliko su to Srbi i Hrvati u BiH.”

Na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH  vijećnici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH, u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode, i u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ. Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zajednica, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

ZAVNOBiH je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti.

Odricanje

Danas, sedam decenija kasnije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska nastavlja se praksa ignorisanja ZAVNOBiH-a i rezolutnog odbacivanja njegove Rezolucije kao temelja državnosti BiH.

Tako se nastavlja kontinuitet politike koju su 1991. godine počele vlasti bosanskih Srba zasnovane na odricanju temeljnih vrijednosti na kojima je u toku borbe protiv fašizma uspostavljena BiH.

Podsjećamo jedan od prvih zakona koju je donijela skupština srpskog naroda u BiH bio je Zakon o slava i svetkovinama kojim su temeljno izbrisani praznici koji su imali bilo kakvu vezu s komunističkom prošlošću i narodnooslobodilačkom borbom naroda u ovoj zemlji.

Iako je shodno odredbamaa Dejtonskog mirovnog sporazuma BiH nastavila kontinuitet SR BiH, a sve do donošenja novih zakona nastavili da važe zakoni o praznicima te iste SR BiH, u RS se već 18 godina odbacuje svaka mogućnost obilježavanja 25 novembra.

U tumačenju Dejtonskog sporazuma predsjednik RS Milorad Dodik je uoči 18.  godišnjice njegovog  potpisivanja ponovo odbacio svaki kontinuitet današnje i prijeratne BIH, uz tvrdnju „Da je u Daytonu nastala BiH na osnovu ugovora koji  su potpisali predstavnici njenih entiteta RS i Federacije BiH”.

Za njega je stoga i ZAVNOBiH praznik „jednog vremena i države koja više ne postoji, niti BiH zasnovana na ZAVNOBiH-u više ne postoji” pa tako nema ni utemeljenja da se 25. novembar obilježava kao Dan državnosti BiH.

Uz tvrdnju da RS, odričući se 25, novembra i ZAVNOBiH-a ne odbacuje antifašističke vrijednosti Dodik je istakao da je i „Jugoslavija bila antifašistička vrijednost, pa je nestala”.

Utrkivanje u negiranju

Naveo je i da se „antifašizam u BiH može vezati samo za srpski narod, jer su se ostali narodi u BiH anfitašističkom pokretu priključili tek na kraju rata”.

Pred svaki 25. novembar stoga se i srpski političari i politolozi i istoričari utrkuju ko će s više „argumenata” negirati kontinuitet  ZAVNOBiH-a i današnje BiH.

Poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Petar Kunić istakao  da je” potpuno nelegalno obilježavanje dana ZAVNOBiH-a u jednom dijelu BiH, kao takozvanog dana državnosti BiH, jer Parlamentarna skupština BiH nikada nije donijela zakon o praznicima”.

“Tada je BiH imala status federalne jedinice unutar bivše Federativne Narodne Republike Jugoslavije, pa je upitno da li se taj datum može obilježavati kao dan državnosti BiH”, istakao je Kunić.

Prema njegovim riječima  „bivše su se jugoslovenske republike označavale kao države više u ideološkom smislu, ali ne i u pravnom smislu, jer nisu imale svoju vojsku, nisu vodile spoljne poslove, nisu mogle zaključivati međunarodne ugovore, što su osnovni preduslovi za postojanje neke države”.

No ne treba zaboraviti da se svi oni koji se danas odriču ZAVNOBiH-a i njegove rezolucije koji je BIH uspostavio kao ravnopravnu državu njenih naroda nikada nisu nijednom riječju osudili ratnu politiku vođa RS koja je na etničkom čišćenju nesrpskog stanovništa,koncentracionim logorima, rušenju i zatiranju svih materijalnih dokaza stoljetnog života Bošnjaka i Hrvata na ovom prostoru, mnogobrojnim ratnim zločinima u konačnici genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici stvorila jednonacionalni entitet u kojem se i danas gaze temeljna ljudska prava nesrpskog stanovništva.

Ono malo živih boraca NOR-a koji danas čine SUBNOR RS nažalost postali su nijemi saučesnici te politike. Iako, a čini se više po inerciji, nego iz stvarne želje, još uvijek na Dom prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a  svakog 25. novembra polažu vijence, čine to kako navode samo u „znak sjećanja na jedan događaj iz narodno oslobodilačke borbe”.

Zato će i ovog 25. novembra u RS biti običan radni dan, a na spomen biste vijećnicima prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a iz Banjalučke regije, Radi Vrašnješević, Josipu Šoši Mažaru, Šefketu Maglajliću, Vasi Butozanu niko neće položiti ni cvijet.

Ni rijetki živi saborci, ni bilo ko drugi neće se sjetiti, niti će u novom tumačenju istorije priznati da su jedan uz drugog te noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine u Mrakonjić Gradu,kada su udareni temelji BiH, zajedno jedan uz drugog sjedili i težaci  i radnici, intelektualci, sveštenici i vjeroučitelji, Srbi , Hrvati i Bošnjaci cijele BiH.

(Oslobodjenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime