RS dovodi u pitanje bezvizni režim?

0
16

narodna sjednica12Podrinje – Vlada RS donijela Zakon o prebivalištu i boravištu koji bi se na narednoj sjednici trebao naći u Narodnoj skupštini. To je, tvrde, odgovor na blokadu državnog zakona. Antidejtonski čin ili suzbijanje zloupotreba?

Ono što je predsjednik RS najavio, Vlada RS je i sprovela. Milorad Dodik zatražio je prije par dana od Vlade RS da utvrdi Zakon o prebivalištu, koji bi po hitnom postupku išao u parlamentarnu proceduru na entitetskom nivou. Vlada je zakon donijela, a iako njegovi detalji nisu poznati u Vladi tvrde da je tekst identičan državnom zakonu, samo što se odnosi na RS a ne na cijelu BiH.

(Ne) krši se zakon

Iz Vlade su saopštili da su razlozi za donošenja Zakona o prebivalištu na entitetskom nivou u potrebi za prevazilaženjem pravne praznine i trenutne situacije koja je nastala nedonošenjem zakona, koji bi detaljnije i adekvatnije uredio predmetnu materiju na nivou BiH.

Još navode da je nedonošenjem zakona na državnom nivou prouzrokovana neizvjesnost i pravna nesigurnost. Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić rekao je da se ovim činom ne krše zakoni jer se zakon usvojen u Savjetu ministara BiH primjenjuje na RS: “Mi ne očekujemo problem. Mi smo sada u problemu jer nemamo tačne evidencije podataka o tome gdje građani žive, na kojim adresama žive”.

Predloženim Zakonom, kažu u Vladi RS stvara se pravni okvir, koji, s jedne strane, omogućava svim građanima ostvarivanje i zaštitu Ustavom zagarantovanih prava, a s druge strane, omogućava nadležnim organima “da primjenjuju svoja Ustavom i zakonom utvrđena ovlaštenja”.

“Smatram da je to ustavna nadležnost entiteta, u ovom slučaju RS i smatram da će se na takav način spriječiti izborni inženjering”, kaže ministar pravde RS Gorana Zlatković.

Problem je nastao, odnosno politički isplivao na površinu još tokom prethodnih lokalnih izbora u BiH kada se veliki broj građana fiktivno prijavljivao na adrese širom BiH samo za potrebe izbora, dakle iako im tu nije bilo stvarno mjesto boravka. Pored toga tokom popisa stanovništva prošle godine, u nekim domaćinstvima je popisano i po dvadeset članova iako su samo prijavljeni na toj adresi, a stvarno mjesto prebivališta im je često van zemlje.

Rizičan potez RS

Državni zakon o prebivalištu, koji je trenutno u Domu naroda prošao je i Ustavni sud BiH koji je rekao da zakon ne krši vitalni interes bošnjačkog naroda, kako je to tvrdila SDA. Sjednice Doma naroda su otkazane dva puta zbog bolesti pojedinih zastupnika iz bošnjačkog naroda pa je to okarakterisano kao opstrukcija donošenja ovog zakona. Šefik Džaferovići iz SDA kaže da RS nije nadležna za donošenje ovog zakona što vidi kao pritisak na državne institucije da se donese zakon po mjeri RS: “Naravno da mi nećemo nasjesti na to i mi nastavljamo sa svojom politikom kada je taj zakon u pitanju. Smatramo da je to veoma štetan zakon za sve građane i za BiH. Pokušaj vlasti RS je veoma rizičan potez jer se radi o antidejtonskom djelovanju. Vlasti ne mogu zanemariiti slobodu kretanja, robe, ljudi, kapitala ili ograničavati slobodu koja je jednako vrijedan dejtonski princip kao i složena struktura zemje. A ovaj zakon bitno ugrožava slobodu kretanja”.

SDA je jasna po pitanju novog Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH i ranije najave da će svim sredstvima blokirati donošenje ovog zakona, još su na snazi. Istog su stava i u građanskoj koaliciji 1. mart koja se izričito protivi donošenju ovog zakona u Domu naroda, ali i potezu vlasti u RS da donesu zakon samo na jednom dijelu teritorije BiH. Emir Suljagić, predsjednik koalicije kaže da entitetski zakon “ne može preživjeti apelaciju na Ustavnom sudu BiH”, makar prošao sve prethodne instance: “Ja bih, da sam na mjestu vlasti u RS, bio malo pažljiviji, jer usvajanje dva zakona o prebivalištu bi bio vrlo veliki i izvjestan korak ka ukidanju bezviznog režima. Svi znamo da bi to bio kraj jedinstvenog sistema ličnih dokumenata”.

Koalicija “Prvi mart” ne želi kontrolu MUP-a RS

Što se tiče državnog zakona Suljagić kaže da je on za njih neprihvatljiv, o čemu su obavjestili i državne institucije. Razlog je što tim zakonom svi građani postaju osumnjičeni i na udaru policije, tvrdi Suljagić: “Problem je jedan stav. U Članu 8a koji obavezuje nadležne organe da po službenoj dužnosti izvrše reviziju svakog pojedinačnog prebivališta i građanina BiH. To znači da 3,7 miliona građana automatski postaju osumnjičeni. To je sistematski napad na slobodu kretanja građana BiH. Neka izvrše reviziju, nama je ona potrebna, ali ne na ovaj način. Imate recimo Skelane u kojma je 1.500 ljudi na biračkom spisku a tamo ih ne živi više od 300. Ali ne može se to raditi da se MUP-u RS ili nekom drugom daju ovlaštenja da to radi po službenoj dužnosti”.

Bez obzira na osude i moguće sankcije, u RS ne odustaju od “svog” zakona. Sjednica Doma naroda zakazana je za 12. mart. Ukoliko se ona i održi moguće je da zakon ponovo bude blokiran. U tom slučaju Narodna skupština će usvojiti taj isti zakon, primjenjen na ovaj entitet, a da li će biti posljedica i kakvih znaće se tek tada, jer niko od međunarodnih zvaničnika ne želi unaprijed da komentariše ovo stanje.

Prijava samo uz dokaz

“Postojeće zakonodavstvo je omogućilo putujuće glasače koji su danas u jednoj opštini, sutra u drugoj, prekosutra u trećoj i na taj način mjenjaju izborni rezultat”, kaže predsjednik skupštine RS Igor Radojičić.

Novim zakonom bi se pored ostalog trebale smanjiti zloupotrebe postojećeg zakona koje se odnose na prijavljivanje prebivališta na adresama institucija i vjerskih objekata do prijavljivanja na nepostojećim adresama. Novi zakon za prijavu prebivališta propisuje potreban dokaz bilo da se radi o kupoprodajnom ugovoru za stan ili ugovoru o podstanarskom odnosu. Novi zakon kaže da “ukoliko nadležni organ utvrdi da je državljanin Bosne i Hercegovine prijavio prebivalište suprotno odredbama člana 8, rješenjem će poništiti prebivalište”, navodi se između ostalog u novom Zakonu o prebivališu I boravvištu građana BiH.

Autor: Dragan Maksimović

Odgovorni urednik: Faruk Šabanović

(dw.de)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime