RS dobila Zakon o policiji na osnovu kojeg će hapsiti i malretirati Bošnjake koliko god želi

6
41

sakib-mahmuljin_naser_oric_bilal_dervisicBanja Luka – Narodna Skupština Republike Srpske krajem decembra prošle godine usvojila je Zakon o policiji. U obrazloženju Zakona o policiji piše da se on donosi i zbog toga što je povećana opasnost od terorizma. Ovim novim zakonom policija RS dobiva veoma široka ovlaštenja, a što će se neminovno odraziti na mogućnost zloupotreba prema bošnjačkim povratnicima.

Novim ovlaštenjem policije, “prikupljanje obavještenja”, propisano je da je svaki policijski službenik ovlašten da prikuplja obavještenja od lica za koje je vjerovatno da bi moglo dati obavještenja o krivičnom djelu ili prekršaju. Policija sada može privesti građane RS-a bez pismenog naloga nadležnog organa (Suda). Dakle, kada policija procijeni da od nekoga može prikupiti obavještenje, poziva ga na razgovor i ako se ne odazove pozivu, može biti priveden najduže do 24 časa.

Predviđeno je i da policija može “sprovesti lice”. Zanimljivo je da sprovođenje i dovođenje može trajati onoliko dugo koliko je neophodno za izvršenje policijske radnje?! Za ovakav zakon glasali su bošnjački političari iz koalicije Domovina.

Za one koji ne znaju kao žive Bošnjaci u RS-u dovoljno je navesti činjenicu da policija RS-a svakodnevno vrši pritisak na, uvijek nekoga ispituju i privode zbog sumnje za terorizam, posjedovanje oružja, krađa i slično. Sada, sa novim zakonom, policija RS-a dobiva odriješene ruke i taj pritisak će se nastaviti još žešće.

Znamo svi da u policiji RS-a ima veliki broj policajaca koji su učestvovali u genocidu nad Bošnjacima. Ti isti policajci sada imaju zakonsku mogućnost da sumnjiče, ispituju i represivno djeluju nad Bošnjacima do mile volje, kako se to kaže u Zakonu, “onoliko dugo koliko je neophodno za izvršenje policijske radnje”.

Bošnjački povratnici ive pod velikim pritiskom. Nije mali broj njih koji razmišljaju o iseljavanju iz manjeg bh. entiteta. Nažalost, bošnjačka politika je već davno digla ruke od RS-a, a bošnjački političari u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasaju za zakon koji će znatno pogoršati položaj Bošnjaka.

(Saff)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. Ovakvo stanje se u normalem drzavama zove “Policijski cas “, a u genocidnoj tvorevini nastaloj na ubijanju, protjerivanju,silovanju i etnickom ciscenju to je normalno.

  0

  0
  • Sva ova desavanja u vezi ovih optuzbi to i europa (kurvetina) zeli,
   gledanje 4 godine, Deyjton 1995g,stanje zadnjih 17g,sta vam sve govori .
   95g…zadovolji tada S. Milosevica cetnickom tvorevinom rs ,,da se zaistavi
   taj nametnuti rat od strane Srbije,azasto da se zadovolje srbocetnici pa zna se
   uglavnom sve da ne nabrajamo dalje zakljucite sami…!

   0

   0
  • Sta ova desavanja u vezi ovih montiranih optuzbi to i europa zna pokusaj
   izjednacavanja zrtve i agresora.
   Gledali su progone i zlocine nametnutog rata Bosnjacima tri’ipo god,
   pa Deyton 1995g,…vidimo stanje poslije 17 god,
   sta vam sve to govori.
   1995g, tada pred Deyton tajno s’Holbrukom €uropa signalizira …zadovoljite tada S.milosevica sa (rs) da se zaustavi nametnuti rat u Bosni od strane srbije..!

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime