Rodno odgovorno budžetiranje – Prijedor, Šamac, Odžak i Lukavac pozitivni primjeri

0
23

51089.JPG

Prijedor, Odžak, Lukavac – Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i UN Women ukazali su danas na završnoj ceremoniji u Banjoj Luci priznanje Gradu Prijedoru i opštinama Lukavac, Odžak i Šamac, koji su počeli proces primjene rodno odgovornog budžetiranja, saopćio je UN Women

Grad Prijedor i opštine Lukavac, Odžak i Šamac potpisali su Memorandum o razumijevanju s Misijom OSCE-a u BiH i sa UN Women u junu 2015. godine, formalizirajući sporazum o provođenju projekta „Inicijativa za uvođenje rodno odgovornog budžetiranja na lokalnom nivou“.

Rodno odgovorno budžetiranje je metodologija planiranja, programskog djelovanja i budžetiranja koje doprinosi većoj ravnopravnosti spolova i pravima žena.

Prijedor, Šamac, Odžak i Lukavac su primjer koji i drugi treba da slijede, navedeno je u saopćenju.

Direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH Kendall Palmer je rekao da uvođenje rodno odgovornog budžetiranja u oblastima poljoprivrede i sporta, koje su ove godine odabrale jedinice lokalne samouprave uključene u projekt, predstavlja pozitivan primjer što će uveliko doprinijeti većoj ravnopravnosti i stvaranju kohezivnijeg društva u BiH.

“Mi iz Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini želimo uputiti pohvale za njihov rad u promovisanju rodne ravnopravnosti. Da bismo dalje unaprijedili ovogodišnji uspjeh, nastavićemo širiti i intenzivirati nastojanja u ovom pravcu“, rekao je Palmer.

Predstavnica agencije UN Women Anne-Marie Esper Larsen je izrazila uvjerenje da će političko vodstvo u navedenim opštinama, gradonačelnici i komisije za budžet, nastaviti provoditi obećavajuće principe i tako postati primjeri koje će slijediti i druge opštine u BiH.

Pored predstavnika opština Lukavac, Odžak, Šamac i Grada Prijedora, ceremoniji su prisustvovali predstavnici opština Bratunac i Zavidovići te Brčko distrikta BiH kao potencijalni kandidati za uvođenje rodno odgovornog budžetiranja u 2016. godini te predstavnici gender centara Republike Srpske i Federacije BiH.

(Agencija FENA/novovrijeme.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime