Roditelji traže dodatak za svu djecu i penziju za majke s četvoro djece

0
7

roditelji-trae-dodatak-za-svu-djecu-i-penziju

Banja Luka – Predstavnici Udruženja porodica sa četvoro i više djece Republike Srpske (RS) predali su danas Narodnoj skupštini RS peticiju za ukidanje cenzusa na dječiji dodatak i donošenje zakonske regulative prema kojoj bi svako dijete u RS imalo pravo na dječiji dodatak.

“Predali smo inicijativu za ukidanje cenzusa na pravo za dječiji dodatak da svako dijete ima pravo na dodatak, te još neke prijedloge, kao što je nacionalna penzija za majke sa četvoro i više djece, stambeno zbrinjavanje porodica sa četvoro i više djece, i besplatno školovanje djece iz tih porodica”, izjavio je Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece RS i dodao da u ovom bh. entitetu postoji oko 5.000 majki četvoro i više djece.

Udruženje je prikupilo 11.227 potpisa građana, a planirano je da ova inicijativa bude upućena i predsjedniku RS, ministarstvu finansija, ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i ministarstvu porodice RS.

Radovanović je objasnio da cenzus čije ukidanje traže iznosi 90 KM po članu porodice.

“Morate biti teška socijala da biste ostvarili pravo na dječiji dodatak”, rekao je Radovanović.

Objasnio je da dječiji dodatak za drugo dijete u RS iznosi 35 KM, treće 70 KM i četvrto 35 KM, dok ostala djeca nemaju pravo, a nakon 15 godina svi gube pravo.

“Zar to nije apsurd? Imamo porodicu koja ima 11 djece i ne mogu ostvariti pravo jer je četvrto dijete navršilo 15 godina”, kazao je Radovanović.

Na pitanje novinara da li se radi o realnom zahtjevu s obzirom da se radi o iznosu oko 200 miliona KM, Gatarić je rekao da je to veoma realno “jer ako nam djeca nisu bitna, ne znam čemu da se nadamo”.

“Kad vidite na šta se sve troše sredstva, imamo bespotrebnih agencija, zašto ne ukinuti pojedine agencije koje samo troše pare iz budžeta, upravne, nadzorne odbore, pa nek gospoda rade taj posao u sklopu svog radnog vremena”, rekao je Radovanović.

Draženka Gatarić, majka četiri djevojčice koja 15 godina traži posao, nije imala pravo na dječiji dodatak jer joj je suprug zaposlen i radi za 600 KM, pa prosjek njihovih primanja bio za tri marke veći od dozvoljenog za ostvarivanje prava na dodatak.

“Auto ne smiješ imati, a neko ko ima četvoro djece treba da ima auto. Ništa se ne radi po pitanju bijele kuge, samo pričaju”, kaže Draženka Gatarić.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime