Roditelji djece iz Konjević-Polja ne odustaju bez obzira na hladno vrijeme

0
1

news-2013-Juni-konjevic_polje_aa_768051167Sarajevo – Ne odustajemo od svojih zahtjeva o pravu na obrazovanje naše djece po programu iz nacionalne grupe predmeta i ostajemo u Sarajevu bez obzira na hladno vrijeme – kazao je  Savjeta roditelja bošnjake nacionalnosti iz Konjević-Polja Vehid Dedić.

Ostaju ispred zgrade OHR-a u kojoj  će politički direktori iz zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira na dvodnevnom zasjedanju razmatrati aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Kako je najavljeno PIC će između ostalog  razgovarati o nepostizanju napretka u rješavanju prioriteta iz programa 5+2, kao i o drugim ključnim pitanjima u BiH, kao što su obrazovanje i potreba da Bosna i Hercegovina u ovoj oblasti izradi dugoročnu strategiju.

Upravni odbor će također razgovarati o neprekidnim osporavanjima Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ova pitanja koja će  PIC razamatrati, smatraju roditelji itekako se tiču njih, povratnika u RS te prava njihove djece na obrazovanje.

Očekuju da će politički direktori na sastanku PIC-a iza prozora s kojih mogu vidjeti, kako kažu njih – promrzle roditelje bošnjačke djece iz Konjević-Polja, ozbiljnije tretirati pitanje obrazovanja u BiH.

Dedić je najavio je da će šatorsko naselje posjetiti učenici iz Zenice kako bi svojim vršnjacima iz Konjević-Polja iskazali svoju podršku.

Kazao je da među roditeljima ima bolesnih, jer su noći hladne. Nasreću djeca ne spavaju u šatorima.

Bošnjačka djeca iz Konjević-Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, a zahtijevaju od nadležnih institucija u RS-u da osiguraju odvijanje nastave na bosanskom jeziku i uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Svoja prava roditelji i djeca od 9. oktobra traže pred OHR-om, gdje su podigli šatorsko naselje.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime