Roditelji bošnjačke djece uputili pismo Dodiku i Cvijanovićki

0
39

news-2013-juni-konjevic_nova_aa8_954382530BiH-Poštovani, gosp. Predsjedniče Dodik i g-đo premijerko Cvijanović,

Mi, roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca obraćamo vam se po treći put u nadi da ćete iznaći vremena i snage da riješite problem obrazovanja naše djece koja su izvan školskih klupa od 12. juna 2013. godine.

Kroz razgovore koje smo vodili i sa školom i ministarstvom uvidjeli smo da ne postoji ni volja niti želja da se ovo pitanje riješi. I kao što nam ministar Mutabdžija reče na zadnjem sastanku sa njim , njemu su iz škole i lokalne zajednice pričali bajke, bajke o tome kako od naših zahtjeva nema ništa i kako će roditelji odustati od svojih zakonom zagarantovanih prava, nažalost čini nam se da su te bajke prepričavane i vama, i zato smo danas svi zajedno upravo zbog tih bajki u strašno velikom problemu iz kojeg nam valja tražiti izlaz.

Smatrali smo i dalje smatramo da je ovo pitanje trebalo i moralo biti riješeno puno prije i puno bezbolnije, ali nažalost, zbog nečije nesposobnosti dovedeni smo u situaciju da će naša djeca izgubiti ne samo ovu školsku godinu, nego vjerovatno i slijedeću, a da će na Republici Srpskoj ostati mrlja kakvu moderna historija nije zabilježila.

Rješenje svojih problema tražimo u institucijama Republike Srpske i na tome ćemo i ustrajati bez obzira na to što imamo mogućnost da obrazovanje svoje djece pokušavamo rješavati na druge načine i bez obzira na to što je škola na čelu sa direktoricom Slađana Šubarom učinila sve da onemogući našoj djeci ravnopravnost sa drugom djecom i bez obzira na to što nas Ministarstvo prosvjete RS-a “tjera” iz institucija onog entiteta gdje živimo i gdje uredno izvršavamo svoje građanske dužnosti i obaveze, ali gdje takođe želimo konzumirati i svoja prava.

Žalosno je to što se mi Bošnjaci ni dan danas ne možemo osjećati punopravnim građanima RS-a, a dokaza za to je monogo, spomenut ćemo samo situaciju kada su djeca u školi u Kuljanima u Banja Luci protestvovala četiri dana, na lice mjesta je izašla pramijerka gđa Cvijanović, a navodno sa situacijom u Vrbanjcima, i nakon šest mjeseci, se još upoznaje, ali nažalost razlika u ovim školama je ogromna, u Kuljanima su nastavu bojkotovala srpska djeca, a u Vrbanjcima tamo neka bošnjačka.

Želimo vam kazati i to da je ministar Mutabdžija nakon našeg posljednjeg sastanka pokušao izmanipulisati i vas i rukovodstvo škole i roditelje, ali i međunarodne zvaničnike sa kojima je imao sastanke, govoreći im kako je on ispunio zahtjeve roditelja i da će djeca krenuti u školu, što naravno nije tačno.
Očekujući vaš odgovor iskreno vas pozdravljamo, piše u pismu Roditelja bošnjačke djece Vrbanjci.

(Agencije)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime