Roditelji bošnjačke djece u RS-u saglasni: Ili je jezik bosanski ili bojkotujemo nastavu

0
1

Roditelji bošnjačke djece u RS-u saglasni: Ili je jezik bosanski ili bojkotujemo nastavu

Banja Luka – Većina roditelja bošnjačke djece saglasna je da neće dozvoliti djeci pohađanje nastave u tom entitetu, dok je na snazi diskriminacija, odnosno uskraćivanje prava da svoj maternji jezik zovu bosanskim.

Koordinatorica instruktivne nastave za učenike iz Konjević Polja Nihada Čolić u razgovoru za Klix.ba ističe da je neophodno jedinstvo ne samo roditelja, već i vlasti u FBiH kako bi prava bošnjačke djece u RS-u bila zaštićena.

“Sada nam je naročito potrebno jedinstvo u našoj borbi za prava na bosanski jezik. Djeca neće ići u škole u kojima se izučava izmišljeni bošnjački jezik. Neophodno nam je jedinstvo ne samo roditelja, već i svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa i vlasti u FBiH”, kazala je Čolić.

S obzirom da je problem diskriminacije bošnjačke djece u RS-u prisutan već tri godine, i da se u međuvremenu gotovo ništa nije promijenilo, teško je očekivati neke korjenite promjene i u skorijoj budućnosti.

Kada su roditelji i djeca iz Konjević Polja prije tri godine bojkotovali nastavu i organizirali proteste ispred OHR-a u Sarajevu, kako bi ukazali na diskriminatorski odnos vlasti u manjem bh. entitetu, koja ne dozvoljava izučavanje nacionalne grupe predmeta, očekivanja su bila velika. Izrečena su velika obećanja i sve je ukazivalo na efikasno rješavanje problema.

Tri godine poslije kao da se nismo pomjerili s mrtve tačke. Sve je veći broj mjesta u RS-u odakle se javljaju roditelji bošnjačke djece ukazujući na diskriminaciju. Odlukom Ministarstva prosvjete RS-a, koje se poziva na Ustav tog entiteta odlučeno je da se učenicima u đačke knjižice umjesto naziva bosanski jezik upisuje termin “jezik bošnjačkog naroda”, što je nepostojeća kategorija.

Vlasti u RS-u o ovom pitanju ne misle popustiti, dok roditelji bošnjačke djece najavljuju da svoju djecu više neće slati u škole u tom entitetu, dok se ne ispoštuju prava o nazivu maternjeg jezika.

Prvi koji su se suočili s tim problemom, učenici iz Konjević Polja, već treću godinu pohađaju instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi, koju im je organizovalo Federalno ministarstvo obrazovanja u saradnji s Kantonom Sarajevo.

“Kao i prethodnih i ove godine učenici iz Nove Kasabe polažu eksternu maturu u Sarajevu, tačnije Osnovnoj školi Vladislav Skarić. To je proces koji je težak i bolan, ali očekujemo da će se riješiti. Mi nemamo alternative osim da naša djeca uče bosanski, srpski i hrvatski jezik. Ni na šta drugo roditelji djece iz Konjević Polja nikada neće pristati, što smo i dokazali u prethodne tri godine”, kazala je Čolić.

Također treba istaći da nastavnicima koji predaju instruktivnu nastavu bošnjačkoj djeci u Novoj Kasabi nisu isplaćene plaće za prethodna četiri mjeseca.

“Nastavnici su u ovom polugodištu praktično volontirali. Sredstva za plaće treba izdvojiti Federalno ministarstvo obrazovanja”, istakla je Čolić, kazavši kako se nada da će taj problem ubrzo biti riješen.

Djeca iz Konjević Polja srednju školu najčešće upisuju u Tuzli, a nakon toga u Srebrenici. Prema posljednjim analizama samo dva posto učenika se ne upisuje u srednje škole, što je značajan napredak u odnosu na prethodne godine.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime