Robovi biti nećemo

0
6
camil_durakovic_aaAutor: Ćamil Duraković
Srebrenica još uvijek nije pala. Nećemo otići pokradeni i nećemo šapatom nestati. Da smo to htjeli, ostali bi, razasuti od Amerike do Skandinavije, ispisali bi se iz knjiga rođenih, svojoj djeci bismo druga imena dali i zaboravili bi da smo ikada izbjegli iz ovog komada zemlje što ga zovemo našim domom. Ne bi pamtili Drinu, ne bi znali nabrojati ‘odakle je ko’, i gdje su se čiji kopali, a gdje rađali i udavali. Ovo je naša zemlja, nema predaje, dok je zrno nade tu, vjerujem da ćemo poslije ovog izazova izaći kao pobjednici.

„Ako nas uhvati strah od silnika, osposobi nas Musaovom (a.s.) hrabrošću“, stoji u Potočarskoj dovi. Ovih dana je ponavljam, dok se sastajem s našim majkama, obilazim naša sela, razgovaram sa ljudima. Šaljem poruku ohrabrenja našim povratnicima, pokušavam pronaći riječi utjehe za sve one koje pogađa velika nepravda što se ovih dana nadvila nad Srebrenicom. Dok ekstremne politike predvođene SNSD-om i Mladenom Grujičićem marširaju našim gradom, za koje su hiljade ljudi svoje živote dali, uvjeravam bosansku javnost da je ovo borba za one koji su se vratili i one koji svoju budućnost vide ovdje. Na primjeru Stoca i Prijedora lahko je prepoznati šta se dogodi kada politike koje su učestvovale u klanju i progonu bošnjačkog naroda drže vlast i bez kazne u miru provode ono što su u ratu započele. Ne smijemo prepustiti da oni prevladaju i kod nas.

Pokradeni smo, na stotine onih koji su došli iz Srbije da glasaju, brojni naši u inostranstvu koji nisu dobili na vrijeme materijale za izbore, niz spornih biračkih mjesta za koje smo i ranije tražili nove posmatrače i veće prisustvo međunarodnih predstavnika. Konačno, uz sve to, nekako svi hoće da zaboravimo da je MUP RS-a upao u prostorije opštine Srebrenica na mjesta gdje se čuvao izborni materijal.

Dok se međusobno pitamo, koliko je ko uradio, i šta smo još mogli uraditi, kao da šaljemo poruku da je borba već gotova, pa se gubici sabiru, a nije. Naša borba još traje i nećemo odustati od jednog cilja, a to je ponavljanje ovih nefer i pokradenih izbora, te ispravljanje prevare koja nam je napravljena od onih politika koje žele Srebrenicu upisati u konačno vlasništvo entiteta RS, nastalog na genocidu i progonu, na masovnim grobnicima i koncentracionim logorima, čije vlasti, 20 godina kasnije, nisu spremne pružiti ruku, priznati istinu i učiniti da ovo bude zemlja za sve. Oni koji vladaju svoje politike nastavljaju. Zato mi svoju borbu nastaviti moramo.

Zato, pozivam Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine da poništi izbore u Srebrenici, te tražim organizaciju i njihovo ponovno održavanje do kraja ove godine. Tražim od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da pokrene istragu i utvrdi činjenice u vezi sa okolnostima djelovanja pripadnika MUP RS-a koji su upali u prostorije opštine Srebrenica. Od međunarodne zajednice tražim da s ciljem očuvanja mira, stabilnosti i vladavine zakona osigura održavanje ponavljenih izbora u Stocu i Srebrenici, te da se isto ima smatrati ključnim prioritetom Vijeća implementaciju mira u naredna dva mjeseca. Od našeg naroda u domovini i inostranstvu tražim da ostane hladne glave, ali široko otvorenih očiju. Molim ih da prate vijesti o Srebrenici, da pozovu naše Srebreničane da insistiraju na ponavljanju izbora, te da svojim žalbama upozore na propuste u provedbi izbora. Kada se izbori ponove, tražim da svi izađu na iste, te podrže našu borbu protiv politika koje negiraju genocid i aktivno se bore protiv povrataka Bošnjaka na Drinu.

Pokažimo da smo kao narod dorasli ovome zadatku. Svaki komšija neka napomene svakog koga sretne da se ovih dana lomi sudbina Srebrenice. Svaki novinar koji pošteno i hrabro radi svoj posao neka ovih dana posveti par trenutaka našoj priči. Svaki političar, bio on opštinski odbornik ili neko u državnom vrhu, neka odvoji jedan minut, napiše poruku i stane uz Srebrenicu. Svaki sportista, svaka umjetnica, svaki obrazovani muškarac i žena, svaki odgovorni građanin i građanka, neka svi daju svoj doprinos u ovim ključnim trenucima za naš narod. Ako pustimo da Srebrenica padne, to je najava onoga što će nam se dogoditi kao narodu u godinama i decenijama pred nama. Srebrenica je uvijek bila poruka. Nekome opomena, nekome lekcija, nekome poziv. Ovo je posljednji poziv za Srebrenicu. Mi im, sa svih naših svetih mjesta, iz naših domova, svakim uzdahom i svakim pogledom, sa svakim jutrom pred nama, pred svakim izazovom što dolazi, jasno poručujemo: „Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo.“ (Alija Izetbegović)

Srebrenica, 11.10.2016.godine

(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime