RiTE “Gacko” 2015. završio negativnim saldom – Uprava iznijela više uzroka za loše rezultate

0
1

Gacko – Iako zvanično nije podvučena linija pod proizvodnu godinu, izvjesno je da je Rudnik i Termoelektrana “Gacko” 2015. završila negativnim saldom. U Upravi tvrde da za takvo stanje ima više razloga.

Dugogodišnje kašnjenje u skidanju otkrivke uslovilo je da Termoelektrana koristi manje kvalitetan ugalj sa štetnim primjesama. Stanje je stabilizovano tek posljednjih mjeseci prošle godine. Plan proizvodnje ostvaren je sa 98%, u odnosu na rebalansirani.
Negativan saldo, najavila je Branislava Milekić, direktorka “Elektroprivrede Republike Srpske”, uoči Nove godine. Već u oktobru, iz menadžmenta TE predviđali su minus od oko 10 mil KM.

Zbog lošeg kvaliteta i primjesa koje su dovodile do zastoja potrošeno je 7% uglja više od planiranog. Branko Govedarica, rukovodilac TE “Gacko”, rekao je da je kalorična vrijednost imala veći dijapazon nego što je predviđeno.

Da bi sustigli dugogodišnje kašnjenje otkrivke, novac je investiran u rudarsku opremu i novi kop. Tamo je otišao i najveći dio od 7,2 mil KM, planiranih za Termoelektranu. Govedarica je rekao da prioritet dat investicijama na rudniku, zbog potrebnih količina uglja, ali u obimu koji neće ugroziti proces.

Novi površinski kop osigurao je kontinuitet proizvodnje uglja. Međutim, ostaje problem promjenjivog kvaliteta.

U Termoelektrani neće odustati od zahtjeva za povećanje cijene struje. Tvrde da proizvodna cijena pokrije samo dvije trećine troškova proizvodnje.

(ekapija.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime