Rijaset IZ u BiH: Država BiH nastavlja sustavno diskriminirati muslimane

0
1

thumbs_b_c_e80b211f080a16c65ada6b9d418be52cSarajevo – Povodom odluke Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine da ostaje pri svom ranije donesenom zaključku o vjerskim obilježjima, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je priopćio:

“Odluku Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća od 10. veljače 2016. da ostane pri svom ranijem zaključku o zabrani vjerskih obilježja, kojim se muslimanke s mahramom isključuju iz pravosudnih institucija, Islamska zajednica u BiH razumijeva kao ostajanje VSTV-a pri zaključku o kršenju temeljnih ljudskih prava muslimana”.

U upriopćenju Rijaseta Iz Bih se dalje navodi kako je Islamska zajednica nastojala u otvorenoj i transparentnoj argumentaciji i komunikaciji ukazati VSTV-u na pogrešno tumačenje mahrame u islamu, što ima za posljedicu nedopustivo kršenje prava muslimanki.

“Međutim, zauzimanje definitivnih stavova od strane VSTV-a, čijim se sprovođenjem nastavlja kršiti Ustav BiH, Zakon o slobodi vjere i međunarodne konvencije o ljudskim pravima, tako što se jedna društvena skupina potpuno diskriminira, čini se da obesmišljava ovu vrstu komunikacije. Što više, pozivanje na dijalog oko već zauzetih konačnih stavova teško je smatrati iskrenim”, stoji u priopćenju.

IZ drži neprihvatljivim, naglašava se, istupe pojedinih članova VSTV-a koji su se stavili u ulogu tumača islama i njegovih propisa, iako za to nemaju nikakve kvalifikacije.

“Muslimani trebaju znati za ovakve uvredljive i diskriminirajuće postupke, ali i činjenicu da država Bosna i Hercegovina nastavlja sustavno diskriminirati muslimane odugovlačenjem potpisivanja ugovora s Islamskom zajednicom, kao najvećom vjerskom grupacijom u BiH, premda je isti ugovor potpisala s Katoličkom crkvom 2006. i Srpskom pravoslavnom crkvom 2007.”, stoji, između ostalog, u priopćenju Rijaseta Iz BiH.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime