Rijad: Ugrađeni najmanje pacemakeri na svijetu

0
44

Arabija – Vojna bolnica Kralj Fahd i Kardio-centar Princ Sultan su postale prve medicinske ustanove u svijetu koje koriste najmanji pacemaker na svijetu.

Dr. Raed Sweidan i dr. Fayez Bukhari, konsultirajući elektrofiziolozi u Vojnoj bolnici Kralj Fahd i dr. Ahmed el-Fagih i dr. Halid Dagriri, konsultirajući elektrofiziolozi u Kardio-centru Princ Sultan, su uspješno implantirali ove uređaje u pet pacijenata.

“Pacijenti izuzetno preferiraju ovu novu, naprednu, minijaturiziranu tehnologiju zbog svoje male veličine i unikatnog dizajna,” rekao je El-Fagih za Arab News u ponedeljak.

Ova procedura, prema njegovim riječima, koristi pacijentima reducirajući potencijalne komplikacije ali i vrijeme oporavka u poređenju sa tradicionalnim načinom implantiranja pacemakera.

Manji nego tradicionalni pacemakeri i uporediv sa jednom malo većom vitaminskom kapsulom, pacemaker naziva “Micra TPS”, koristi najsavremeniju tehnologiju dok je istovremeno, s vana, nevidljiv.

“Dovoljno je mali da se može usaditi minimalno invazivnim tehnikama pomoću katetera te da se može implantirati direktno u srce,” rekao je on. Dodao je da kada se “jednom postavi, pacemaker je ‘prikačen’ za srce i može se, ukoliko je to potrebno, premjestiti ili izvaditi.”

Nastavio je da objasni da “za razliku od tradicionalnih pacemakera, Micra TPS ne koristi žice – poznate kao žice vodilje – ili hirurški ‘džep’ ispod kože. Umjesto toga, aparatić se zakači za srce sa malim ‘zubićima’ i šalje elektro-impulse kroz elektrodu na kraju aparata koji koriguju rad srca.”

Uprkos svojoj minijaturnoj veličini, očekivani životni vijet pacemakera je 10 godina. Aparat odgovara na različite aktivnosti pacijenta tako što automatski podešava terapiju.

Dodao je da je ovaj pacemaker odobren za MR skeniranje kompletnog tijela, pa pacijenti i dalje mogu koristiti najsavremeniju dijagnostiku. Liječenje pacemakerima je najčešći način tretiranja bradikardije, usporenih srcačnih otkucaja, sa preko milion ovih aparata koji se ugrade godišnje.

Micra TPS, kako je dodao El-Fagih, je dostupna pacijentima koji se mogu tretirati korigovanjem rada jedne srčane komore.

(Minber.ba/Arab News)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime