Rezultati Rijasetove akcije prikupljanja zekata: 102.7 tona poljoprivrednih proizvoda

0
3

Rezultati Rijasetove akcije prikupljanja zekata: 102.7 tona poljoprivrednih proizvoda

BiH – Na osnovu trenutno dostupnih podataka, u pomenutoj akciji ukupno je prikupljeno oko 102,7 tona poljoprivrednih proizvoda. Najveća količina poljoprivrednih proizvoda prikupljena je na području zeničkog muftijstva.

U zeničkom muftijstvu je prikupljeno oko 37 tona poljoprivrednih proizvoda. U strukturi prikupljenih poljoprivrednih proizvoda dominira krompir, a prikupljena je i značajna količina crvenog luka, kupusa, graha, mrkve, jabuka, krušaka, oraha i meda.

Akcija su prema instrukciji reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, a na osnovu odredbi Pravilnika o prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra u Islamskoj zajednici u BiH, pokrenuli Uprava za vjerske poslove i Ured za zekat Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Pored prikupljene značajne količine poljoprivrednih proizvoda, zabilježen je veliki entuzijazam na svim nivoima Islamske zajednice, posebno u džematima i medžlisima, predvođenim imamima i glavnim imamima. Prema zahtjevu nekoliko medžlisa, još uvijek traju aktivnosti na prikupljanju i distribuciji prikupljenih proizvoda.

Najveći dio prikupljenih poljoprivrednih proizvoda predat je u medrese, a značajan dio je usmjeren i u narodne kuhinje, bolnice, domove za stara i iznemogla lica, đačke domove i predškolske ustanove, kao i siromašnim i ugroženim pojedincima u džematima u koordinaciji sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će u narednom periodu raditi na unapređenju aktivnosti na prikupljanju zekata na poljoprivredne proizvode i stvaranja odgovarajućeg okvira za njegovo propisno ispunjavanje – navode iz Ureda za zekat.

Na osnovu do sada prikupljenih informacija rezultati prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode su sljedeći:

Muftijstvo Količina
Zeničko 37 tona
Travničko 30,2 tone
Tuzlansko 25 tona
Sarajevsko 5,5 tona
Goraždansko 4 tone
Banjalučko 1 tona
Bihaćko izvještaj u izradi
Mostarsko izvještaj u izradi
Ukupno 102,7 tona

Radio BIR

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime