Rezultati rada Vlade BPK najbolji u posljednjih šest godina

0
0

Rezultati rada Vlade BPK najbolji u posljednjih šest godina

Goražde – I u 2016. godini nastavljene su političke turbulencije u BPK Goražde, vlast se u značajnoj mjeri ponovo bavila sobom, uskostranačkim i ličnim interesima, zanemarujući interese građana, ali krajem posmatranog perioda došlo je do smirivanja političke situacije i odnosa na političkoj sceni što je rezultiralo popravljanjem rezultata Vlade i Skupštine BPK Goražde, navodi se u izvještaju Centara civilnih inicijativa o monitoringu rada Vlade i Skupštine BPK Goražde za prvo polugodište 2016. godine, kojeg su u Goraždu predstavili konsultant za monitoring Alen Čular i koordinatorica za medije CCI-a Ana Lučić.

– Nakon dramatičnog pada produktivnosti u prvom kvartalu 2016. Vlada BPK Goražde je do te mjere poboljšala rezultate da su oni najbolji u aktuelnom mandatu. Intenzitet rada je sa osam sjednica dignut na 13, produktivnost je sa 208 razmatranih mjera povećana na čak 426, a broj utvrđenih zakona sa 2 u prvom kvartalu na 6 u drugom. Rezultati rada Vlade BPK u prvoj polovini 2016. godine su, nakon rezultata u drugoj polovini 2015., najbolji u posljednjih šest godina – istakao je Čular.

Vlada BPK prva je od kantonalnih vlada razmatrala reformsku agendu za BiH i ima dobru realizaciju vlastitih planiranih obaveza. S druge strane, ima i problema u poštivanju propisa jer je kasnila sa usvajanjem programa rada i budžeta, zakon o ravnopravnosti polova nije ispoštovan jer je u sastavu Vlade samo jedna umjesto 40 posto žena, a većina rješenja usvojenih u prvom polugodištu, umjesto na zakone, strategije i ostale strateške dokumente, odnosi se na kadrovska imenovanja.

Skupština je ostvarila skromnije rezultate koji su u prosjeku ostvarenom u prethodnom mandatu, u januaru i maju nije ni zasjedala, četiri poslanika nisu pokrenula nijedno pitanje ili inicijativu, dok njih devet nije diskutiralo niti o jednoj od mjera na dnevnom redu.

– Svi poslanici u BPK dobijaju platu od poreskih obveznika. Svaki od tih poslanika treba da se maksimalno trudi kako bi opravdao svoju platu i glas koji je dobio od građana i da radi u njihovom interesu, a ne u vlastitom – naglasio je Čular.

U izvještaju CCI-a je istaknuto kako je budžet BPK Goražde dobio mišljenje s rezervom u revizorskom izvještaju kojim je konstatiran niz nepravilnosti, a negativnim revizorskim nalazom obuhvaćeno je i rukovodstvo Skupštine. Preporučeno je da Skupština ozbiljnije pristupi analizi i reagiranju na finansijske izvještaje koji nemaju pozitivno revizorsko mišljenje.

Autor: Al. B.

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime