Rezultati prvog upisnog roka u srednjim školama u Bugojnu

0
6

Rezultati prvog upisnog roka u srednjim školama u Bugojnu

Bugojno – Tokom prvog upisnog roka u Opću gimnaziju, Srednju tehničku školu i Srednju stručnu školu prijavilo se više od 300 učenika, što je znatno manji broj u odnosu na plan resornog kantonalnog ministarstva.

Pretpostavke su, ipak, da će broj upisanih učenika u prvi razred bugojanskih srednjih škola, nakon završetka drugog i trećeg upisnog roka 27. i 28. juna, odnosno 26. augusta, biti veći.

Očekuje se, naime, da će se veliki broj učenika, koji ne budu primljeni u srednje medicinske i druge škole na području SBK-a odlučiti za upis u neku od ovih škola.

-Ostalo je još mjesta za 28 učenika, vjerujem da će ona biti popunjena i da ćemo formirati pet odjeljenja, kako smo i planirali – kazao je direktor Opće gimnazije u Bugojnu Mesud Šečić.

Potvrdio je da će ova srednja škola kod nadležnih organa pokrenuti inicijativu za upis barem jednog odjeljenja škole medicinske struke u školskoj 2017./2018.

-Svi uvjeti za to postoje, počevši od prostora u kojem bi škola radila, Doma zdravlja, Opće bolnice, ljekara od kojih se veliki broj školovao u gimnaziji, pa do interesa učenika da upisuju medicinsku školu, koji se povećava iz godine u godinu – naglasio je.

Prije rata, dodaje, u zgradi Opće gimnazije u Bugojnu postojala je srednja škola medicinske struke, koju su pohađale i završile dvije generacije učenika.

Dovoljan broj kandidata, u prvom upisnom roku, nije upisan ni u Srednjoj tehničkoj školi u tome gradu.

Izuzetak je Elektrotehničke škole, za koju je vladao i najveći interes učenika.

– Slobodnih mjesta ima za zanimanja mašinski tehničar-konstruktor na računaru, ekonomski tehničar i građevinski tehničar. Ukoliko bude zainteresiranih učenika, formirat ćemo još jedno odjeljenje Ekonomske škole – naglasio je direktor STŠ Bugojno Nahid Šupić.

Kada je u pitanju Srednja stručna škola, najveći broj učenika opredijelio se za zanimanje tehničar drumskog saobraćaja.

Slab interes učenika zabilježen je za zanimanja elektroinstalater, elektromehaničar, bravar, zavarivač i dr., iako se radi o dosta traženim zanimanjima na tržištu rada.

Autor: Fena

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime