Rezultati popisa stanovništva su poznati, traže se modaliteti za brisanje Bošnjaka

1
6

Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda

BiH – Rezultati popisa stanovništva u BiH bili su poznati nedugo nakon što je popis proveden, a kada su podaci ubačeni u baze, počelo se tragati za modalitetima brisanja Bošnjaka, izjavio je danas predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić na konferenciji za novinare povodom neobjavljivanja rezultata popisa stanovništva u BiH.

Rezultati popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, koji je proveden u periodu od 1. do 15. oktobra 2013, još uvijek nisu objavljeni, a Tokić tvrdi da je razlog tome “problematiziranje broja Bošnjaka.”

“Radi se suštinski o broju Bošnjaka. Rezultati popisa su bili poznati već nakon dva mjeseca kada su svi podaci ubačeni u baze, tražili su se modaliteti kako broj Bošnjaka smanjiti ispod 50 posto. To je rađeno zbog projekta koji treba da onemogući BiH na njenom evropskom putu i zbog projekta etničke podjele BiH”, kazao je Tokić.

Napominjući kako neobjavljivanju rezultata popisa stanovništva ide u prilog činjenica kako još uvijek nije utvrđena metodologija određivanja rezidenata tj. osoba za koje se može utvrditi da li stalno žive u BiH, Tokić dodaje kako Zakon o popisu stanovništva “ne poznaje pojam nerezidentni Bošnjak”.

Prema njegovim riječima, političke struje koje zagovaraju i dalje neobjavljivanje rezultata popisa opstruiraju BiH na njenom putu ka članstvo u NATO te Evropsku uniju.
Da se dvije godine nakon provedenog popisa u BiH predlažu nove procedure obrade podataka, podsjetio je i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Senadin Lavić.

“Čini se da nekome ne odgovara broj Bošnjaka popisanih u entitetu Republika Srpska. Pri tome se pokušavaju uvesti nove kategorije ‘rezidentne osobe’ koje stvaraju prostor za nove manipulacije. Dosadašnje neobjavljivanje rezultata popisa pomaže onima koji su napravili genocid u BiH, da njihov zločin ostane prikriven”, kazao je Lavić.

Istakao je kako će objavljivanjem rezultata popisa stanovništva javnosti biti poznate “razmjere provedenog genocida u BiH te rezultati humanog preseljenja stanovništva unutar BiH”.

“Vidjet ćemo da su Bošnjaci izbrisani iz mnogih gradova BiH gdje su devedesetih godina bili većina. Zato je važno da imamo što preciznije rezultatate popisa i da ih imamo što prije. Neobjavljivanje podataka je nastavak aparthejda nad Bošnjacima u Republici Srpskoj koji su ostavljeni na milost i nemilost političkih elita”, kazao je Lavić te pozvao na što skorije objavljivanje rezultata popisa.

Sa statističkog aspekta, popis u BiH još uvijek nije završen, poručio je demograf i statističar Hasan Zolić dodajući kako predstoji mnogo stvari koje se administrativno moraju riješiti.

“Podaci popisa se ne objavljuju jer se zvaničnici iz statističkih institucija nisu dogovorili o metodologiji utvrđivanja nerezidentnog stanovništva koje ne spada u kvotu prisustnog stanovništva. Prema pravilima, treba se utvrditi broj stalno prisutnog stanovništva”, podsjetio je Zolić.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Sad vas i ko vecinu ,neko ugrozava .
    Mi Srbi, muslimanske veroispovesti, ne zelimo da zivimo u vasem NATO -Frankestajnu.
    A ,vi pravite dzamahiriju

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime